Συρία: Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης απορρίπτει τις συνομιλίες όσο η Χεζμπολάχ στηρίζει τον Άσαντ

Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013 14:43
UPD:15:00
REUTERS/MURAD SEZER

«Ο Συριακός Συνασπισμός δεν θα συμμετάσχει σε διεθνείς διασκέψεις και δεν θα υποστηρίξει τις όποιες προσπάθειες εξαιτίας της Χεζμπολάχ και της εισβολής της ιρανικής πολιτοφυλακής στη Συρία», είπε ο κ. Σάμπρα. (Φωτογραφία αρχείου)

 

Ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης δεν θα συμμετάσχει στις όποιες διεθνείς ειρηνευτικές συνομιλίες όσο οι ένοπλοι της Χεζμπολάχ του Λιβάνου συνεχίζουν να μάχονται στο πλευρό των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, ΄δήλωσε ο εκτελών χρέη προέδρου του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, Τζορτζ Σάμπρα.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ επιχειρούν να φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εκπροσώπους της κυβέρνησης Άσαντ και της αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο ειρηνευτικής διάσκεψης στη Γενεύη, με στόχο τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη Συρία.

«Ο Συριακός Συνασπισμός δεν θα συμμετάσχει σε διεθνείς διασκέψεις και δεν θα υποστηρίξει τις όποιες προσπάθειες εξαιτίας της Χεζμπολάχ και της εισβολής της ιρανικής πολιτοφυλακής στη Συρία», είπε ο κ. Σάμπρα.

REUTERS

Ωστόσο, ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός εμφανίστηκε διαιρεμένος στις εξαήμερες συνομιλίες που διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη και ορισμένοι από τους συνεργάτες του κ. Σάμπρα είναι πιο επιφυλακτικοί.

Εκπρόσωπος του Συνασπισμού δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί η οριστική απόφαση για το αν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη. Άλλος αξιωματούχος είπε ότι η άποψη του κ. Σάμπρα δεν αντιπροσωπεύει απαραίτητα εκείνη της ευρύτερης αντιπολίτευσης.

Στη διάρκεια των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, ο συνασπισμός ψήφισε υπέρ της συμμετοχής του στη διάσκεψη της Γενεύης μόνο αν τεθεί κάποια διορία για μία συμφωνία που θα βασίζεται στην απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία.

Αλλά, όπως είπε ο κ. Σάμπρα, η επίθεση που εξαπέλυσαν οι καθεστωτικές δυνάμεις μαζί με τους από το Ιράν υποστηριζόμενους μαχητές της Χεζμπολάχ για την κατάληψη της συνοριακής πόλης Κουσέιρ, «εξανέμισε» τις ελπίδες για επίτευξη πολιτικής λύσης.

«Είναι δύσκολο να συνεχίσουμε όταν οι Σύροι σφυροκοπούνται διαρκώς από το καθεστώς Άσαντ με την βοήθεια ξένων δυνάμεων, όπως το Ιράν και η Ρωσία», είπε ο κ. Σάμπρα.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα