Κίνα: Κριτική στον πρόεδρο από τους συγγενείς θυμάτων της Τιενανμέν

Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013 13:42
UPD:14:03
REUTERS/ARTHUR TSANG

Εκατοντάδες, ενδεχομένως και χιλιάδες νέοι σκοτώθηκαν από τον κινεζικό στρατό κατά την καταστολή του κινήματος της Τιενανμέν στις 4 Ιουνίου 1989.

A- A A+

Οι συγγενείς θυμάτων της αιματηρής καταστολής του δημοκρατικού κινήματος του 1989 στην Κίνα υποστήριξαν σε ανοικτή επιστολή τους πως ο νέος πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίγκ «δεν είναι ένας μεταρρυθμιστής» και πως η χώρα εφαρμόζει οπισθοδρομικές πολιτικές.

«Παρακολουθούμε γιγάντια βήματα οπισθοδρόμησης προς τη μαοϊκή ορθοδοξία», υποστηρίζουν οι «Μητέρες της Τιενανμέν», μια οργάνωση που ζητεί να υπάρξει δικαιοσύνη για τη συντριβή αυτού του κινήματος.

Η ύπαρξη της ανοικτής επιστολής, μερικές ημέρες πριν από την 24η επέτειο των γεγονότων της Τιενανμέν, επιβεβαιώθηκε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο από ένα από τα 123 μέλη της ένωσης. Η επιστολή δόθηκε επίσης στη δημοσιότητα σήμερα μέσω της οργάνωσης Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κίνα, που έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη.

Οι κινέζοι ηγέτες «διαδέχονται αλλήλους, σαν να προωθούνται στο προσκήνιο από μια περιστρεφόμενη πόρτα. Και ενώ αυτοί προχωρούν, γίνονται ολοένα και περισσότερο υπερόπτες και προσβλητικοί, προκαλώντας στο σύνολο του πληθυσμού ένα γενικευμένο αίσθημα απελπισίας», αναφέρεται στην επιστολή.

«Μέχρι σήμερα όλες οι προσπάθειές μας ήταν μάταιες, ουδέποτε λάβαμε κάποια απάντηση από την κυβέρνηση», υπογραμμίζουν εξάλλου οι «Μητέρες της Τιενανμέν» στην επιστολή.

Ερωτηθείς σήμερα για το κείμενο αυτό, εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας απέρριψε την κατηγορία για απουσία μεταρρυθμίσεων, αντιτάσσοντας «τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και την οικοδόμηση του δημοκρατικού και δικαστικού συστήματός της στη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών».

«Θεωρούμε πως ο δρόμος που έχουμε επιλέξει εξυπηρετεί το θεμελιώδες συμφέρον του κινεζικού λαού», διαβεβαίωσε ο Χονγκ Λέι.

Εκατοντάδες, ενδεχομένως και χιλιάδες νέοι σκοτώθηκαν από τον κινεζικό στρατό κατά την καταστολή του κινήματος της Τιενανμέν στις 4 Ιουνίου 1989, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Πεκίνο είχε δικαιολογήσει τη στρατιωτική επέμβαση επικαλούμενο την ανάγκη να αντιμετωπισθεί μια «αντεπαναστατική εξέγερση».

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή