Αύξηση επιτοκίων προαναγγέλλει ο Τρισέ

Αλμα του ευρώ
Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2005 16:44
UPD:18:34

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να προβεί σε αύξηση των επιτοκίων, προκειμένου να αναχαιτίσει τις πληθωριστικές πιέσεις, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της κεντρικής ευρωπαϊκής τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

«Το διοικητικό συμβούλιο είναι έτοιμο να λάβει απόφαση για αύξηση των επιτοκίων, μετά από το "πάγωμά" τους επί δυόμισι έτη, προκειμένου να τιθασσεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις στη ζώνη του ευρώ», τόνισε ο κ. Τρισέ κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού Συνεδρίου που πραγματοποιείται στη Φρανκφούρτη.

Η άνοδος των επιτοκίων εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ, την 1η Δεκεμβρίου.

Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ παραμένει σταθερό στο 2% από το 2003. Σημειώνεται ότι η αμερικανική Φέντεραλ Ριζέρβ έχει αυξήσει τα επιτόκια 12 φορές, ενώ αναμένεται να εξακολουθήσει την ίδια πολιτική. Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι το 2006 θα είναι η χρονιά που θα απομακρυνθεί από την πολιτική των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων.

Στην ανάγκη αύξηση των επιτοκίων είχαν αναφερθεί πρόσφατα κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ. «Μια αύξηση των επιτοκίων σε κατάσταση ανοδικών πληθωριστικών προσδοκιών δεν θα επηρεάσει την αναπτυξιακή διαδικασία. Αν μη τι άλλο, μια άνοδος των επιτοκίων υπό τέτοιες συνθήκες θα μπορούσε να μεταφραστεί σε χαμηλότερες πληθωριστικές προσδοκίες και χαμηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια, κάτι που θα συνέβαλε θετικά στην ανάπτυξη», είχε τονίσει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος της ΕΚΤ, Νικόλαος Γκαργκάνας.

Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη πλευρά, στην οποία φαίνεται ότι ανήκει ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ροδρίγο Ράτο. Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι τα επιτόκια στην Ευρωζώνη δεν χρειάζεται να μεταβληθούν, τουλάχιστον προς το παρόν.

«Εάν δεν υπάρξουν σαφείς ενδείξεις για κλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων δεν βλέπουμε γιατί να πρέπει να διαφοροποιηθεί η νομισματική πολιτική», δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ.

Μετά τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ το ευρώ εκτινάχθηκε στα 1,1790 δολάρια από 1,1675 δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα