Iνδονησία: Ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης σε ένα έτος

Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2005 11:27

ΜΕ τον χαμηλότερο ρυθμό μέσα σε ένα έτος, αναπτύχθηκε η οικονομία της Ινδονησίας το τρίτο τρίμηνο, αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους των καυσίμων σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό και τα επιτόκια, που περιόρισαν τις δαπάνες των καταναλωτών.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας, αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,3% το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος που είχε αναπτυχθεί (αναθεωρημένα στοιχεία) με ρυθμό 5,8% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας στη Τζακάρτα.

Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου διεθνώς σε συνδυασμό με την υποχώρηση του νομίσματος της χώρας, της ρουπίας, ώθησαν την κυβέρνηση να αυξήσει το κόστος των καυσίμων και την Κεντρική Τράπεζα, το κόστος δανεισμού. Η διπλή αύξηση μείωσε τις αγορές μοτοσικλετών και αυτοκινήτων σε μια χώρα όπου 126 εκατ. άνθρωποι ζουν με λιγότερα από 2 δολ. ΗΠΑ την ημέρα.

Από τον Ιούλιο, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας έχει αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού πέντε φορές, με στόχο να περιορίσει τον πληθωρισμό που ωθεί ανοδικά το νόμισμα.

Η αύξηση των επιτοκίων θα μειώσει των δανειστριών, εκτιμούν οι τραπεζίτες.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ινδονησία, μειώθηκαν 31%, φθάνοντας στα 35.103 οχήματα τον Οκτώβριο, από 50.815 οχήματα πριν από ένα χρόνο, μετά τη μείωσή τους 2,9% τον προηγούμενο από αυτόν μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της PT Toyota-Astra Motor, τοπικό τμήμα της Toyota Motor Corp., της τρίτης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα