ΥΠΑΝ: 145 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις κλωστοϋφαντουργίας, ένδυσης-υπόδησης

Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2005 16:55

Την προώθηση προγράμματος χρηματοδοτικής υποστήριξης της κλωστοϋφαντουργίας και των επιχειρήσεων ένδυσης και υπόδησης με το ποσό των 145 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας σε σημερινή εκδήλωση του Συνδέσμου Πλεκτικής.

Όπως είπε ο υπουργός στο πλαίσιο εκδήλωσης για την ανακοίνωση του προγραμματος του Διεθνούς Συνεδρίου Ενδυσης που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2006 στην Θεσσαλονίκη, αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας η έγκριση του προγράμματος από την Ε.Ε. Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας του κλάδου, της αναβαθμισης της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος, η ανάπτυξη καινοτομικών δράσεων, ο εκσυγχρονισμός στην οργανωτική δομή του κλάδου και η στήριξη των επενδυτικών δράσεων.

Ο κ. Σιούφας πρόσθεσε πως από το 2006 η Εβδομάδα Μόδας θα πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο και στις εκδηλώσεις της θα περιλαμβάνονται, εκτός από τις δημιουργίες των ελλήνων σχεδιαστών, και τα προϊόντα της βιομηχανίας ένδυσης και υπόδησης.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου τόνισε ότι παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, ο κλάδος έχει κατανοήσει τα προβλήματα, κινείται στο δρόμο του εκσυγχρονισμού και αυτό δημιουργεί αισιοδοξία για ένα ευοίωνο μέλλον με τη στήριξη της πολιτείας.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πλεκτικής και πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ένδυσης κ. Μασέλος, υπογράμμισε πως ο κλάδος θα πρέπει να αντιμετωπίσει την βαθιά αλλαγή που υπάρχει στην καταναλωτική συμπεριφορά διότι η παγκοσμιοποίηση δεν έχει επηρεάσει μόνο τη γεωγραφική κατανομή της παραγωγής ενδυμάτων. «Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον Κινέζο (επιχειρηματία) με τον ιδρώτα αλλά με το μυαλό μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου, τα μέτρα που έλαβε η ΕΕ για τον περιορισμό των εισαγωγών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων από την Κϊνα έχουν φέρει αποτελέσματα. Στο πρώτο τρίμηνο του έτους οι ελληνικές εξαγωγές είχαν μειωθεί κατά 25% αλλά στο πρώτο εξάμηνο το ποσοστό αυτό είχε διαμορφωθεί στο 15% και εκτιμάται ότι στο 12μηνο θα περιοριστεί ο ρυθμός πτωσης γύρω στο 7%, ενώ και ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών αναμένεται να διαμορφωθεί επίσης στο 7%. Ο κ. Μασέλος τόνισε ότι τα μέτρα της Ε.Ε. έφεραν πίσω τους αγοραστές στους παλιούς τους συνεργάτες ή αναζητούνται εναλλακτικοί προμηθευτές.

ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα