Ανησυχία για καθυστέρηση της αξιολόγησης

Εκτιμήσεις: Κίνδυνος αναστολής της εκταμίευσης των τριών δισ. ευρώ και της συζήτησης για διευθέτηση του χρέους, λόγω των εκλογών
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 07:38
UPD:08:31
EPA/FEDERICO GAMBARINI

Από την έντυπη έκδοση 

Tην ώρα που ο ένας μετά τον άλλο οι δείκτες αρχίζουν να αποτυπώνουν τις αρνητικές για την οικονομία συνέπειες της επιβολής των capital controls, από το εξωτερικό πληθαίνουν τα μηνύματα ανησυχίας με κοινό «παρονομαστή»: λόγω εκλογών υπάρχει κίνδυνος καθυστέρησης στην πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και ως εκ τούτου κίνδυνος καθυστέρησης, όχι μόνο στην εκταμίευση της επόμενης δόσης αλλά και στην έναρξη της συζήτησης με τους δανειστές για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Οι ενδείξεις ότι το γ’ τρίμηνο θα κλείσει με σημαντική ύφεση για την ελληνική οικονομία -ύφεση βαθιά που θα ανατρέψει το θετικό πρόσημο με το οποίο κινήθηκε το ΑΕΠ κατά το α’ εξάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ- πολλαπλασιάζονται. Αρχικά ήταν η «Εργάνη» που κατέγραψε αρνητικό αποτέλεσμα 17.000 θέσεων στο ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων για τον Ιούλιο. Τη Δευτέρα ήρθαν στο προσκήνιο οι εκτιμήσεις των εμπόρων για μεγάλη «βουτιά» στην κατανάλωση κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων.

Και χθες ανακοινώθηκε η πορεία του δείκτη προμηθειών για τον τομέα της μεταποίησης: διαμορφώθηκε στις 39,1 μονάδες, όταν το σημείο μηδενικής μεταβολής διαμορφώνεται στις 50 μονάδες. Η μεγάλη «βουτιά» αποδόθηκε στην έλλειψη νέων παραγγελιών αλλά και στην κατακόρυφη μείωση της παραγωγής, μεταβολές με άμεση επίπτωση στο ΑΕΠ.

EPA

Ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν ενημέρωσε τα μέλη του δ.σ. του Ταμείου περί πιθανής καθυστέρησης στην αξιολόγηση.

Οι φόβοι ότι η αβεβαιότητα της κάλπης θα επιτείνει την αρνητική μεταβολή των οικονομικών δεικτών εντείνονται. Χθες διατυπώθηκαν και επίσημα οι πρώτες εκτιμήσεις περί καθυστέρησης στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Αρχικά ήταν ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, ο οποίος και ενημέρωσε τα μέλη του δ.σ. του Ταμείου περί πιθανής καθυστέρησης στην αξιολόγηση.

Οι εκτιμήσεις Τόμσεν θεωρούνται βάσιμες δεδομένου ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει μέσα σε διάστημα 4-5 εβδομάδων -και ενώ στην προεκλογική ατζέντα έχουν ήδη αρχίσει να μπαίνουν εξαγγελίες περί αντικατάστασης των προαπαιτούμενων του μνημονίου- να κλείσει ασφαλιστικό, φορολογικό και εργασιακό, κλείνοντας ταυτόχρονα και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016. Αντίστοιχοι φόβοι διατυπώθηκαν και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ, επικαλούμενο πηγές στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έκανε ανοικτά λόγο για χρονική μετάθεση των διαπραγματεύσεων για τον Νοέμβριο.

Τι διακυβεύεται με την πρώτη αξιολόγηση; Η εκταμίευση τριών δισ. ευρώ, που αυτή τη φορά θα κατευθυνθούν, όχι για την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων στο εξωτερικό αλλά ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς επιχειρήσεις και φορείς εντός Ελλάδας. Αλλά και η έναρξη της διαπραγμάτευσης για τη διευθέτηση του χρέους, κάτι που αποτελεί «προαπαιτούμενο» για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να αναλάβει τη χρηματοδότηση μέρους του δανειακού πακέτου της Ελλάδας ύψους 86 δισ. ευρώ.

Στο ναδίρ το οικονομικό κλίμα

Εν τω μεταξύ, νέα υποχώρηση κατέγραψε ο μεταποιητικός τομέας στην Ελλάδα τον Αύγουστο, με την παραγωγή και τις νέες παραγγελίες να επιδεινώνονται περαιτέρω, αλλά και την απασχόληση να υποχωρεί για πέμπτο διαδοχικό μήνα. Τα στοιχεία της έρευνας της Markit υπέδειξαν δριμεία επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών που αντιμετώπισαν οι κατασκευαστές στην Ελλάδα, επεκτείνοντας την τρέχουσα περίοδο μείωσης σε ένα έτος.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για τον τομέα μεταποίησης (PMI) έκλεισε στις 39,1 μονάδες τον Αύγουστο, σημαντικά ασθενέστερος από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων και από τα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας. Η έλλειψη νέων παραγγελιών και η περαιτέρω δριμεία υποχώρηση της παραγωγής ήταν από τους βασικότερους παράγοντες που οδήγησαν στην εξασθένηση του κύριου δείκτη PMI.

Οπως προκύπτει από την έρευνα της Markit, η παραγωγή του ελληνικού μεταποιητικού τομέα εξακολούθησε να υποχωρεί τον Αύγουστο, επεκτείνοντας με αυτόν τον τρόπο την τρέχουσα τάση συνεχούς μείωσης της παραγωγής σε οκτώ μήνες. Τα τελευταία στοιχεία υπέδειξαν σημαντική υποχώρηση σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς ορισμένα μέλη του πάνελ επισήμαναν την έλλειψη ζήτησης στην αγορά.

Οι νέες παραγγελίες, τόσο από τις αγορές του εσωτερικού όσο και από το εξωτερικό, περιορίστηκαν σημαντικά τον Αύγουστο, ενώ για πέμπτο συνεχή μήνα τα επίπεδα απασχόλησης μειώθηκαν στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα. Ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας τον Αύγουστο ήταν λιγότερο σημαντικός από τον Ιούλιο, ωστόσο ήταν ο δεύτερος δριμύτερος που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας.

Επίσης, ο έλεγχος κεφαλαίων αναφέρθηκε ως ένας από τους λόγους της περαιτέρω αύξησης του κόστους εισροών τον Αύγουστο. Εν τω μεταξύ, οι τιμές εκροών υποχώρησαν και πάλι, συνεχίζοντας την τάση που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011.

Στο 25% η ανεργία

Στο 25% μειώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Mάιο του 2015, σε σχέση με τον Απρίλιο (25,6%), σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Εξάλλου, στο 10,9% μειώθηκε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο του 2015 σε σχέση με τον Ιούνιο (11,1%), ενώ πριν από έναν χρόνο, τον Ιούλιο του 2014, η ανεργία ήταν 11,6%. Στην Ε.Ε. των 28 η ανεργία διαμορφώθηκε στο 9,5% τον Ιούλιο, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2011. Πριν από έναν χρόνο, τον Ιούλιο του 2014, η ανεργία στην Ε.Ε. ήταν 10,7%. Συνολικά, τον Ιούλιο καταγράφονται 23 εκατ. άνεργοι στην Ε.Ε. και 17,5 εκατ. άνεργοι στην Ευρωζώνη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα