GΜ: Κλείνει 12 εργοστάσια, απολύει 30.000 ανθρώπους

Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2005 07:11
UPD:07:31

Η General Motors Corp., που εμφάνισε τις μεγαλύτερες ζημίες σε χρονικό διάστημα πλέον της δεκαετίας, θα κλείσει 12 μονάδες της στη Β. Αμερική και θα περικόψει 30.000 θέσεις εργασίας, κάνοντας τις μεγαλύτερες περικοπές από το 1991.

Ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Rick Wagoner, είπε σήμερα, ότι η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο θα αδρανήσει πέντε εργοστάσια συναρμολόγησης, πέντε εργοστάσια εξαρτημάτων και τρία, μη παραγωγικά, συγκροτήματα. Ανάμεσα σε αυτά είναι ένα εργοστάσιο που άνοιξε πριν από 15 χρόνια, απαντώντας έτσι στην απειλή των μικρών οχημάτων από την Ασία. Οι κινήσεις αυτές, θα μειώσουν τις ετήσιες λειτουργικές δαπάνες της αυτοκινητοβιομηχανίας συνολικού ύψους 41 δισ. δολ., κατά 7 δισ. δολ. μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους, σύμφωνα με τον Wagoner.

Οι περικοπές των θέσεων εργασίας είναι 20% μεγαλύτερες από αυτές που είχε υποσχεθεί ο Wagoner τον Ιούνιο. Από τότε, οι ζημίες της εταιρείας στη Β. Αμερική διογκώθηκαν στα 4,8 δισ. δολ. τα τρία πρώτα τρίμηνα της χρήσης. Ο ανταγωνισμός από τις άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως την Toyota Motor Corp., ώθησαν το μερίδιο αγοράς της GM στα χαμηλότερα επίπεδα 80 ετών στις ΗΠΑ.

Οι μετοχές της GM, οι οποίες στις 17 Νοεμβρίου άγγιξαν τα χαμηλότερα επίπεδα από το 1987, υποχώρησαν φέτος μέχρι τις 18 Νοεμβρίου σε ποσοστό 41%. Στις 4:16' μ.μ. στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης (NYSE), υποχωρούσαν 47 σεντς, φθάνοντας στα 23,58 δολ. η μία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα