Microsoft: Αρχισε η πώληση του Xbox 360

Tου πιο δημοφιλούς παρά ποτέ προϊόντος, λέει ο Bill Gates
Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2005 08:01

ΣΤΗΝ αγορά των ΗΠΑ διέθεσε η Microsoft Corp. το βιντεοπαιχνίδι της Xbox 360, μία συσκευή, για την οποία ο πρόεδρος της εταιρείας, Bill Gates, λέει, ότι θα δώσει τη δυνατότητα στην εταιρεία, να αποκτήσει τον έλεγχο της αγοράς, ύψους 28 δισ. δολ. από την Sony Corp.

H Microsoft, η οποία δαπάνησε 12 δισ. δολ. για την ανάπτυξη των συσκευών Xbox, άρχισε να πουλά το μοντέλο Xbox 360 στα καταστήματα χθες το βράδυ, στο πλαίσιο των εορτών και πριν από την πώληση του PlayStation 3 της Sony. Αυτά τα δύο πλεονεκτήματα θα δώσουν στην Microsoft το πιο σπουδαίο, παρά ποτέ, προϊόν, είπε χθες ο Gates σε τηλεφωνική του συνέντευξη.

«Βλέπουμε να αποκτούμε μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς», είπε χθες ο Gates, 50 ετών, πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι του στο κατάστημα στο Bellevue της Ουάσινγκτον, όπου θα άρχιζε η πώληση του Xbox, συμπληρώνοντας: «Δεν πρόκειται να μιλήσουμε για κάποιο μαγικό αριθμό, αλλά είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τη μεγαλύτερη εμπειρία στα παιχνίδια και ελπίζουμε ότι θα αποσπάσουμε υψηλό μερίδιο αγοράς από αυτό».

Ο Gates επίσης στοιχηματίζει ότι το Xbox θα βοηθήσει στο σχέδιο της Microsoft να φέρει το λογισμικό στα σαλόνια των σπιτιών, και να είναι λιγότερο εξαρτημένη από τα προγράμματα Windows και Office για τους προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η Microsoft, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής λογισμικού στον κόσμο και η δεύτερη κατά σειρά, στην αγορά των βιντεοπαιχνιδιών, άρχισε την πώληση του πρώτου Xbox, πριν από το PlayStation 2 της Sony.

«Την τελευταία φορά μπήκαμε πρώτοι στην αγορά και δεν είχαμε αξιοπιστία. Αργήσαμε», είπε ο Gates, συμπληρώνοντας: «Ολοι συμφώνησαν ότι είχαμε καλύτερη συσκευή. Τώρα πιστεύουμε ότι έχουμε καλύτερη συσκευή και κάνουμε πρώτοι φορτώσεις».

Το πρώτο Xbox, απέτυχε να αποκτήσει μερίδιο αγοράς μεγαλύτερο του 18%. Εκείνη τη φορά η DFC Intelligence με έδρα το Σαν Ντιέγκο, είχε πει ότι η Microsoft ενδέχεται να αποσπάσει μερίδιο έως και 40%. Η Sony έχει μερίδιο αγοράς 67% και η Nintendo Co., μερίδιο 15%.

Η Microsoft χρησιμοποιεί για την μεταφορά των Xbox αεροσκάφη 747 της Boeing για την ταχύτερη αποστολή των συσκευών από τις ΗΠΑ, έναντι των εργοστασίων στην Κίνα. Το Xbox θα αρχίσει να πωλείται στην Ευρώπη στις 2 Δεκεμβρίου και στην Ιαπωνία στις 10 Δεκεμβρίου.

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι περίμεναν έξω στη βροχή στο κατάστημα Best Buy στην Fifth Avenue της Ν. Υόρκης για να αγοράσουν πρώτοι το καινούργιο Xbox.

To Xbox διατίθεται σε δύο εκδόσεις. Το βασικό μοντέλο προς 299 δολ. και το μοντέλα με τον σκληρό δίσκο και το ασύρματο κοντρόλ, πωλείται προς 399 δολάρια. Οι συσκευές συνδέονται με ψηφιακές κάμερες, φορητές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής και ηλεκτρονικούς υπολογιστές που τρέχουν τα Windows.

«Απλώς κάνουμε αυτά τα πράγματα όσο πιο γρήγορα μπορούμε», είπε ο Gates. «Πιστεύουμε ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να υπερβαίνει τις προμήθειες για αρκετό χρονικό διάστημα», κατέληξε.

Οι μετοχές της Microsoft έχουν υποχωρήσει 16% την τελευταία πενταετία, καθώς οι πωλήσεις των προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών έχουν μειωθεί. Οι μετοχές, σημείωναν άνοδο 9 σεντς, φθάνοντας στα 28,16 δολ. η μία στις 4 μ.μ. στο Nasdaq της Ν. Υόρκης. Συνολικά φέτος, έχουν σημειώσει άνοδο 5,4%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα