Πτωτικά κινήθηκε η τιμή του χαλκού στη Σαγκάη

Καθώς εικάζεται ότι η Κίνα θα προγραμματίσει εκ νέου κάποιες φορτώσεις
Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2005 07:10

ΠΤΩΤΙΚΑ, σχεδόν στα χαμηλότερα επίπεδα έξι μηνών, κινήθηκαν τα συμβόλαια του χαλκού στη Σαγκάη, καθώς εικάζεται ότι η Κίνα, προγραμμάτισε εκ νέου τις φορτώσεις του μετάλλου, για να περιορίσει τις απώλειες σε θέσεις του διαπραγματευτή του κράτους, Liu Oibing.

Τουλάχιστον 200.000 τόνοι χαλκού πρέπει να παραδοθούν, εξ αιτίας των κινήσεων του κρατικού φορέα, State Reserve Bureau, σύμφωνα με δημοσίευμα στην China Daily στις 17 Νοεμβρίου. Το γραφείο ενδέχεται να φορτώσει κάποιες ποσότητες μετάλλου στις ασιατικές αποθήκες, που εγκρίθηκαν από το London Metal Exchange (LME), να αγοράσει κάποιες βραχυπρόθεσμες θέσεις και να μεταφέρι το υπόλοιπο στο 2006, σύμφωνα με τον Yuan Fang, διαπραγματευτή του μετάλλου στη Shanghai Dongya Futures Co.

Ο χαλκός για παράδοση Ιανουαρίου 2006, υποχώρησε έως 1.410 γιουάν, ποσοστό 3,8%, φθάνοντας στις 35.620 γιουάν (4.407 δολ.) ο μετρικός τόνος, σήμερα, στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης. Αυτή, ήταν και η μεγαλύτερη υποχώρηση του χαλκού από τις 31 Μαΐου. Τα συμβόλαια, στις 11:22 π.μ., τοπική ώρα, διαπραγματεύθηκαν στα 35.640 γιουάν. Το μέταλλο, υποχώρησε τα μέγιστα μέσα σε τρεις μήνες στη Ν. Υόρκη και στα χαμηλότερα επίπεδα μέσα σε ένα μήνα στο Λονδίνο, χθες.

Οι τιμές του χαλκού στο Λονδίνο και τη Ν. Υόρκη, άγγιξαν τα επίπεδα ρεκόρ αυτήν την εβδομάδα και η Κίνα ενδέχεται να χάσει τουλάχιστον 300 εκατ. δολ. από λανθασμένες τοποθετήσεις, σύμφωνα με τον Wang Zheng, διαπραγματευτή στη Shanghai Dalu Futures. Η ζημία, για την οποία η China Daily κατηγόρησε τον Liu, καταδεικνύει ότι για δεύτερη φορά μέσα σε ένα έτος, κρατική εταιρεία της Κίνας, μπήκε σε φασαρία στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα