Economist: Στο 3,1% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2006

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2005 10:07

Στο 3,1% θα κυμανθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2006, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ετήσιας έκδοσης του «The Economist» με τίτλο «Ο κόσμος το 2006», σημαντικά υψηλότερος από το 1,8% που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί κατά μέσο όρο η ανάπτυξη στις οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα για το 2006 θα είναι σε ετήσια βάση 3% ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι 3,8%, όταν στην Πορτογαλία εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 5%, στην Ιταλία στο 4,1%, στη Γαλλία στο 3,5% και στη Γερμανία στο 3,4%.

Όπως εκτιμά το Economist, διεθνείς οργανισμοί, όπως το ΔΝΤ, θα επιμείνουν απευθύνοντας εκκλήσεις για περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο διογκώθηκε λόγω των επενδύσεων πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά η ανταπόκριση της κυβέρνησης δεν προβλέπεται να είναι περισσότερο πρόθυμη από ό,τι ήταν στο παρελθόν.

Το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα για το 2006 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 21.880 δολάρια, σημαντικά υψηλότερο- κατά 1.670 δολάρια- σε σχέση με το 2005. H ισχυρή ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα θα υποκαταστήσει τις επενδύσεις που σχετίστηκαν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και θα αποτελέσει την βασική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης της οικονομίας σε χαμηλότερο όμως βαθμό.

Στα σημαντικότερα γεγονότα που είναι προγραμματισμένα σε διεθνές επίπεδο για το 2006 το Economist αναφέρει ότι η Πάτρα θα γίνει πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης από τις αρχές του νέου έτους.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα