Μ. Λιάπης: Μονοψήφια η αύξηση στα κόμιστρα των ιδιοκτητών φορτηγών

Μέχρι τις γιορτές η ψήφιση του ν/σ για τον κλάδο
Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2005 17:39

Την ανάγκη να βρεθεί η χρυσή τομή στα οικονομικά αιτήματα των ιδιοκτητών φορτηγών, έτσι ώστε από τη μια πλευρά να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και να μην μειωθούν τα εισοδήματά τους και, από την άλλη, να μην πυροδοτηθούν πληθωριστικές τάσεις, τόνισε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης, κατά τη σημερινή συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Εθνικών και Διεθνών Μεταφορών και της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Βυτιοφόρων Μεταφοράς Υγρών Καυσίμων.

Ο κ. Λιάπης τους ενημέρωσε για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τις γιορτές, με το οποίο, όπως παραδέχτηκαν και οι ιδιοκτήτες, επιλύονται χρόνια θεσμικά προβλήματα του κλάδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων ζήτησαν σημαντικές αυξήσεις στα κόμιστρα, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις απώλειες στα εισοδήματά τους από την αύξηση του κόστους λειτουργίας των οχημάτων τους, κυρίως εξαιτίας της ανόδου της τιμής των υγρών καυσίμων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφόρών ξεκαθάρισε ότι η αύξηση θα κυμαίνεται σε μονοψήφιο νούμερο και θα ανακοινωθεί ύστερα από συνεννόηση με τα αρμόδια υπουργεία.

Οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών χαρακτήρισαν καλό το κλίμα της συνάντησης, τόνισαν ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, εφόσον εφαρμοστεί, επιλύει χρόνια προβλήματα του κλάδου τους, ενώ για το οικονομικό θέμα είπαν πως θα αναμένουν τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το ύψος της αύξησης και στη συνέχεια το ζήτημα θα τεθεί προς συζήτηση στη Γενική Συνέλευση των Ομοσπονδιών, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για τη στάση που θα τηρήσει ο κλάδος.

Το νομοσχέδιο, το οποίο ο κ. Λιάπης χαρακτήρισε τομή στις εμπορευματικές και οδικές μεταφορές, προβλέπει, μεταξύ άλλων, ενίσχυση των μικτών κλιμακίων ελέγχου για να γίνονται αποτελεσματικότεροι και πιο συστηματικά οι έλεγχοι στους δρόμους, ενώ εξορθολογίζονται οι ποινές για να παταχθούν οι παράνομες μεταφορές για τα ημεδαπά και κυρίως για τα αλλοδαπά φορτηγά. Παράλληλα, καθιερώνεται ένα ηλεκτρονικά αναγνωρίσιμο σήμα προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παράνομης κυκλοφορίας και διενέργειας οδικών εμπορευματικών μεταφορών.

Στη συνάντηση τέλος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανασύσταση της ομάδας εργασίας που θα μελετήσει το πόρισμα για την αναδιάρθρωση των οδικών εθνικών και διεθνών μεταφορών, προκειμένου να εκσυγχρονισθούν και να προσαρμοσθούν στις νέες συνθήκες που επιβάλει η Ε.Ε..

ΠΗΓΗ ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα