Επιφυλακτικότητα «φρέναρε» το ράλι

Οταν αυξήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων
Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2005 00:01
UPD:06:20

ΕΞΑΤΜΙΣΘΗΚΕ το αρχικό ράλι στη Wall Street και οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έχασαν τα αρχικά κέρδη που τους προσέφεραν τα αισιόδοξα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ λόγω επιφυλακτικότητας των επενδυτών για την επόμενη κίνηση της αγοράς. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), υποχώρησε 2,56 μονάδες, ποσοστό 0,02%, φθάνοντας στις 10.888,16 μονάδες. Με απώλειες 6,66 μονάδων, ποσοστό 0,30%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.232,71 μονάδες.

Η άνοδος της εμπιστοσύνης καταναλωτή και των παραγγελιών για διαρκή αγαθά έδωσαν ώθηση στα αμερικανικά blue chips καθώς δημιουργεί αισιοδοξία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας ενώ μέτριο βήμα άνοιξαν οι ευρωπαϊκές αγορές.

Η αγορά σημείωσε ράλι τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης μετά από μια σειρά ισχυρών οικονομικών αναφορών που ενεθάρρυναν τους επενδυτές για την προοπτική του 2006.

Αλλά το ράλι εξασθένησε στις απογευματινές συναλλαγές όταν αυξήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων εν μέσω αναζωπύρωσης των ανησυχιών για υψηλότερο κόστος δανεισμού. Και μετά το μεγάλο ράλι του Νοεμβρίου, η διάθεση των επενδυτών για ρευστοποιήσεις εμφανίσθηκε πάλι στο παιχνίδι.

Αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πρόσφατη οπισθοχώρηση δεν αποτελεί έκπληξη μετά το ράλι, δηλώνοντας ότι αυτή η τάση δεν σηματοδοτεί την έναρξη μιας πτωτικής τροχιάς.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία είναι θετικά, αφού ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε το Νοέμβριο στην τιμή 98,9 από 85,2 τον περασμένο μήνα, ενώ οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά αυξήθηκαν κατά 3,4% τον Οκτώβριο, έπειτα από μείωση 2% τον περασμένο μήνα.

Οι πρωινές αναφορές για τις πωλήσεις νέων κατοικιών, τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και την καταναλωτική εμπιστοσύνη όλες ήταν εναρμονισμένες με τις προβλέψεις αναλυτών αναζωπυρώνοντας την αισιοδοξία για το μέγεθος της οικονομικής ανάπτυξης.

Στις μετοχές που δίνουν την τάση, η U.S. Steel σημειώνει σημαντικά κέρδη, έπειτα από την πρόβλεψη αναλυτή της JP Morgan για ράλι του τίτλου στους επόμενους 18 μήνες.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές απεκόμισαν μέτρια κέρδη χάρη στην αύξηση των μεταλλευτικών εταιρειών. Εξάλλου, οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 κέρδισε 0,2% στις 1.242,6 μονάδες. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε στις 14.927,70 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα