Rakuten: Εγκαταλείπει την εξαγορά της TBS, επιθυμεί συμμαχία

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2005 08:30

ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ το σχέδιο επιθετικής εξαγοράς της Tokyo Broadcasting System Inc., η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης μέσω Internet στην Ιαπωνία, Rakuten Inc., με αντάλλαγμα μια συμμαχία για να πουλήσει προγράμματα μέσω του Διαδικτύου.

Η συμφωνία, με την τρίτη μεγαλύτερη τηλεοπτική εταιρεία της Ιαπωνίας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Rakuten, Atsushi Kunishige, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα. Στο μέρος της συμφωνίας περιλαμβάνεται και η προσθήκη μέρους του μεριδίου της 19% στην Tokyo Broadcasting, υπό τη διαχείριση τραστ τράπεζας.

Η Rakuten δαπάνησε 111 δισ. γιέν (928 εκατ. δολ.) στην αγορά του μεριδίου της που τώρα κοστίζει 100 δισ. γιέν, καθώς ο ιδρυτής της Hiroshi Mikitani προσπαθεί να αμυνθεί του ανταγωνισμού από τις ανταγωνίστριες, συμπεριλαμβανομένης της Yahoo Japan Corp.

Η υποχώρηση αυτή καταδεικνύει για δεύτερη φορά φέτος ότι μία εταιρεία internet απέτυχε να αγοράσει μια ιαπωνική εταιρεία αναμεταδόσεων, μετά την αποτυχία της Livedoor Co., που έθεσε τέλος στην επιθετική προσφορά της για την Nippon Broadcasting System Inc., τον Απρίλιο.

Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές στις οποίες εμπλέκονται ιαπωνικές εταιρείες είχαν συνδυασμένη αξία 113 δισ. δολ. το εννεάμηνο του έτους, μεγαλύτερη από τα 87 δισ. δολ. το 2004, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Η Ricoh Co. και η Pentax Corp., συγκαταλέγονται μεταξύ των πολλών ιαπωνικών εταιρειών που υιοθέτησαν αμυντικά μέτρα τους τελευταίους μήνες έναντι των επιθετικών προσφορών εξαγοράς τους.

Σήμερα, σε ανακοίνωσή της προς το Χρηματιστήριο του Τόκυο, η TBS είπε, ότι βρίσκεται στο στάδιο των συνομιλιών για μια πιθανή συμμαχία.

Οικονομικός σύμβουλος της Rakuten, είναι η Goldman Sachs.

Οι μετοχές της Tokyo Broadcasting υποχωρούσαν 6,7%, φθάνοντας στα 2.785 γιέν η μία στη 1:30' μ.μ. στο Χρηματιστήριο του Τόκυο. Οι μετοχές της Rakuten σημείωναν άνοδο 4%, φθάνοντας στα 86.700 γιέν η μία στο Jasdaq.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα