Eutelsat: Αντληση 860 εκατ. ευρώ από την πώληση μετοχών

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2005 10:23

ΠΟΣΟΝ 860 εκατ. ευρώ (1 δισ. δολ.), θα αντλήσει από τη δημόσια εγγραφή της η Eutelsat Communications SA, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία δορυφόρων στον κόσμο, μετά τη μείωση της τιμής προσφοράς κατά το ήμισυ και την αναβολή της πώλησης.

Η Eutelsat, στης οποίας τους ιδιοκτήτες περιλαμβάνεται η γαλλική εταιρεία επενδύσεων Eurazeo SA και η εταιρεία εξαγορών Texas Pacific Group, πουλά 71,7 εκατ. νέες μετοχές προς 12 ευρώ η μία, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση που εστάλη μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι μετοχές τέθηκαν προς πώληση από 11,75 έως 12,75 ευρώ η μία, κάτω από την κλίμακα τιμής της πρώτης δημόσιας εγγραφής που επιχειρήθηκε τον Οκτώβριο.

Η δημόσια εγγραφή αξιολογεί την Eutelsat στα περίπου 2,6 δισ. ευρώ, περίπου 28% χαμηλότερα από το ποσόν που επεδίωκε να αντλήσει τον περασμένο μήνα. Οι αναλυτές είχαν πει τότε, ότι οι μετοχές της ήταν πολύ ακριβές, ενώ η αξία της Eutelsat ήταν χαμηλότερη της SES Global SA, της οποίας οι πωλήσεις αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό.

Η Eutelsat, που εδρεύει στο Παρίσι, στις 28 Οκτωβρίου, ανέβαλε τη δημόσια εγγραφή, επικαλούμενη τις «δύσκολες συνθήκες της αγοράς». Νωρίτερα είχε μειώσει την προσφορά κατά το ήμισυ, στα 940 εκατ. ευρώ από 1,65 δισ. ευρώ, για να προσελκύσει επενδυτές μειώνοντας την τιμή των μετοχών, αλλά και τον αριθμό αυτών που θα πουλούσε.

Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1977, θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που θα αντλήσει στη μείωση του χρέους της και στη χρηματοδότηση των επενδύσεων για την επέκτασή της.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ολοκληρώθηκε η πώληση μετοχών στους διαχειριστές κεφαλαίων, ενώ οι μεμονωμένοι επενδυτές θα μπορέσουν να παραγγείλουν μετοχές έως και αύριο. Η έναρξη της διαπραγμάτευσής τους έχει οριστεί για το απόγευμα της 2 ας Δεκεμβρίου.

Η Deutsche Bank AG, η Goldman Sachs Group Inc., η Lehman Brothers Holdings Inc., η Merrill Lynch & Co. και η Morgan Stanley, διαχειρίζονται την πώληση. Οι τράπεζας μπορούν να αυξήσουν την πώληση κατά 5,7 εκατ. μετοχές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα