Από το 2006 οι αλλαγές στην παροχή πίστωσης για αγορά μετοχών

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2005 17:10

Σειρά αλλαγών στο πλαίσιο της παροχής πίστωσης για την αγορά μετοχών ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αλέξης Πιλάβιος.

Από την πλευρά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος εκδόθηκε πράξη με την οποία το αρχικό περιθώριο μειώθηκε από 50 σε 40% και το διατηρητέο περιθώριο από 35% σε 30%.

Σύμφωνα με τον κ. Πιλάβιο, σήμερα υπάρχουν 14.000 συμβάσεις πίστωσης, όμως μόνο οι μισές από αυτές είναι ενεργές και έτσι ο θεσμός δεν έχει την απήχηση που θα έπρεπε.

Με βάση τις νέες ρυθμίσεις, το χαρτοφυλάκιο ασφαλείας μπορεί να αποτελείται ως εξής:

1. Εξ ολοκλήρου από μια ή περισσότερες μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

2. Τουλάχιστον κατά 40% από μετοχή ή μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και το υπόλοιπο από οποιαδήποτε μετοχή ή μετοχές που συγκαταλέγονται στο δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

3. Τουλάχιστον κατά 60% από μετοχή ή μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και το υπόλοιπο από οποιοδήποτε άλλη μετοχή.

4. Σε κάθε περίπτωση, το χαρτοφυλάκιο ασφαλείας πρέπει να απαρτίζεται από τις τρεις μετοχές και η αξία της κάθε μετοχής να μην υπερβαίνει το 40% της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου.

Οι αλλαγές αυτές θα ισχύσουν από τις αρχές του 2006 και ο κ. Πιλάβιος διευκρίνισε ότι η πιστωτική πολιτική κάθε εταιρείας είναι θέμα της ίδιας και, στην περίπτωση που επιλέξει, μπορεί να ισχύσουν αυστηρότεροι όροι.

Οσον αφορά τη διακίνηση χαρτοφυλακίου, αποφασίσθηκε ότι κάθε χρηματιστηριακή εταιρία θα πρέπει να συμφωνεί με τον πελάτη της για έναν δείκτη αναφοράς, δηλαδή θα πρέπει να συμφωνείται μεταξύ της εταιρείας και του πελάτη ένας συγκεκριμένος στόχος απόδοσης.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα