ONGC: Προς απόκτηση μεριδίου σε πετρελαιοπηγή της Νιγηρίας

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg
Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2005 08:51

ΜΕΡΙΔΙΟ, σε μια offshore πετρελαιοπηγή της Νιγηρίας, περιμένει να αποκτήσει η Oil & Natural Gas Corp., η κρατική εταιρεία εξερεύνησης πετρελαίου της Ινδίας, αποκτώντας ξένα κοιτάσματα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ζήτηση ενεργείας που αυξάνεται, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά αυτήν την εμπορική συναλλαγή, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

Η προσφορά του ομίλου ύψους 2 δισ. δολ., ακόμη βρίσκεται σε εκκρεμότητα εξ αιτίας ενός μνημονίου κατανόησης, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους, που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, καθώς ακόμη δεν έχει υπογραφεί η τελική συμφωνία. Η εταιρεία σχεδιάζει να συμμετέχει στο έργο Akpo μαζί με την γαλλική Total SA, αγωνιζόμενη για ένα μερίδιο με εταιρείες συμπεριλαμβανομένης της Cnooc Ltd., της μεγαλύτερης offshore παραγωγού πετρελαίου της Κίνας.

Η προσφορά, αντικατοπτρίζει την αύξηση των προσπαθειών της Ινδίας να εξασφαλίσει πετρέλαιο και αέριο στο εξωτερικό, για να αντιμετωπίσει τη ζήτηση σε μία χώρα που εισάγει το 70% του συνολικού πετρελαίου που καταναλώνει. Η South Atlantic Petroleum Ltd. στη Νιγηρία, που ανήκει στον πρώην υπουργό Αμυνας, Theophilus Danjuma, πουλά μερίδιο στην πετρελαιοπηγή, η οποία μετά το 2008 θα αντλεί 225.000 βαρέλια ημερησίως, ίσο με το 9% της σημερινή παραγωγής της Νιγηρίας.

Ο D.K. Dash, εκπρόσωπος της Oil & Natural Gas, στο Ν. Δελχί, είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει το θέμα. Η εκπρόσωπος της South Atlantic Petroleum στο Λάγος της Νιγηρίας, η οποία αρνήθηκε να δώσει το όνομά της, είπε ότι κανένας δεν βρισκόταν εκείνη την ώρα στην εταιρεία για να σχολιάσει το θέμα της εμπορικής συναλλαγής.

Νωρίτερα φέτος, η South Atlantic Petroleum, προσέφερε μερίδιο στην πετρελαιοπηγή Akpo, περίπου 200 χιλιόμετρα από τις ακτές του Port Hartcourt. Η Total, με έδρα το Παρίσι, κατέχει το 24% και η Petroleo Brasileiro SA της Βραζιλίας το 16%. Το λοιπό μερίδιο ανήκει στην South Atlantic και την Nigeria National Petroleum Corp.

Ο εκπρόσωπος της Cnooc, Xiao Zongwei, είπε ότι δεν μπορεί να κάνει κάποιο σχόλιο για το θέμα.

Χθες, οι μετοχές της Οil & Natural Gas, υποχώρησαν 19,7 ρουπίες, φθάνοντας στις 1.029,85 ρουπίες στο Χρηματιστήριο του Μουμπάϊ. Συνολικά φέτος έχουν σημειώσει άνοδο 26%, λιγότερη της ανόδου 33% του γενικού δείκτη τιμών Sensitive του Χρηματιστηρίου της Ινδίας.

Τον περασμένο μήνα, η ONGC Mittal Energy Ltd., στην οποία η Oil & Natural Gas κατέχει μερίδιο 49,8%, συμφώνησε με την κυβέρνηση της Νιγηρίας να επενδύσει τουλάχιστον 6 δισ. δολ. στον τομέα της ηλεκτρικής ενεργείας και σε αυτόν της διΰλισης με αντάλλαγμα τα δικαιώματα γεώτρησης.

Στις 18 Νοεμβρίου η Oil & Natural Gas επιβεβαίωσε την προσφορά για μερίδιο στην South Atlantic stake, ωστόσο αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες της προσφοράς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα