Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Παλαιτσάκη
http://[email protected]
Μπαράζ νέων, άκρως επώδυνων, φοροεισπρακτικών μέτρων περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές.
Περίπου 700.000 μικρομεσαίοι επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες και 620.000 αγρότες αναμένεται να υποστούν σημαντικού ύψους πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών συμφώνησε με τους εκπροσώπους των θεσμών στην άμεση εφαρμογή νέων επαχθών ρυθμίσεων.
Συγκεκριμένα, με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος διπλασιάζεται, αναδρομικά από την 1η-1-2014, για τους αγρότες. Επίσης, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τις ατομικές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις Ο.Ε. και Ε.Ε. που τηρούν απλογραφικά βιβλία αυξάνεται σταδιακά από το 55% στο 100%. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο τριπλασιάζεται από την 1η Οκτωβρίου 2015 και από την 1η-10-2016 καταργείται πλήρως η επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου.
Επιπλέον, με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις που εντάχθηκαν στα προαπαιτούμενα μέτρα, μειώνεται από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ τον μήνα το όριο του μηνιαίου μισθού ή της μηνιαίας σύνταξης που είναι ακατάσχετο για χρέη προς το Δημόσιο, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται από 25% σε 50% ή ακόμη και σε 100% το ποσοστό του μισθού ή της σύνταξης που μπορεί να κατασχεθεί εφόσον υπερβαίνει το όριο των 1.000 ευρώ τον μήνα.
Πιο αναλυτικά, οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις που προωθούνται για να ψηφιστούν από τη Βουλή και να εφαρμοστούν άμεσα προβλέπουν τα εξής:
1) Επανέρχεται στο 55%, αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014, ο συντελεστής προκαταβολής φόρου για τους αγρότες. Ο συντελεστής αυτός είχε μειωθεί στο 27,5% με την παράγραφο 8 του άρθρου 2 του νόμου 4328/2015 που είχε ψηφιστεί τον περασμένο Μάιο από τη Βουλή. Με την επαναφορά του συντελεστή στο 55% χιλιάδες αγρότες που ήδη έχουν υποβάλει τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και ήδη έχουν λάβει τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος θα παραλάβουν νέα τροποποιημένα εκκαθαριστικά με τα οποία θα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον προκαταβολή φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους. Οσοι αγρότες δεν έχουν υποβάλει ακόμη τις φορολογικές τους δηλώσεις θα λάβουν άπαξ τα εκκαθαριστικά σημειώματα με προκαταβολή φόρου 55% αντί 27,5%.
2) Προβλέπεται σταδιακή -σε δύο δόσεις- αύξηση του συντελεστή του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου από το 0,066 ευρώ το λίτρο στο επίπεδο του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, δηλαδή στο 0,330 ευρώ το λίτρο, μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2016. Ειδικότερα, από την 1-10-2015 ο ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες για την υποστήριξη της παραγωγικής τους δραστηριότητας θα εκτιναχθεί από τα 66 στα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή από το 0,066 στο 0,200 ευρώ το λίτρο. Περαιτέρω, την 1η Οκτωβρίου 2016 ο ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου θα αυξηθεί περαιτέρω στο 0,33 ευρώ το λίτρο και θα εξομοιωθεί πλήρως με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν όλοι οι άλλοι φορολογούμενοι. Σήμερα οι αγρότες κατά την αγορά του πετρελαίου κίνησης για την εξυπηρέτηση των αναγκών της παραγωγής τους καταβάλλουν κανονικά τον ΕΦΚ του 0,33 ευρώ το λίτρο που ισχύει για το κανονικό πετρέλαιο κίνησης και εκ των υστέρων εισπράττουν ως επιστροφή φόρου τη διαφορά μεταξύ του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου και του ΕΦΚ του κανονικού πετρελαίου κίνησης, δηλαδή το ποσό του 0,264 ευρώ το λίτρο (0,330 ευρώ - 0,066 ευρώ = 0,264 ευρώ).
3) Σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις ατομικές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις προσωπικές εταιρείες που τηρούν απλογραφικά βιβλία: Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις (εμπόρους, βιοτέχνες και επιτηδευματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία), όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και όλες τις προσωπικές εταιρείες που τηρούν απλογραφικά βιβλία αυξάνεται από το 55% στο 75% του κύριου φόρου εισοδήματος για τη χρήση του 2015 και στο 100% για τη χρήση του 2016.
Οι ρυθμίσεις αυτές θα έχουν ως συνέπεια να υπερφορολογηθούν τα εισοδήματα που θα δηλώσουν πάνω από 700.000 μικρομεσαίοι επαγγελματίες το 2016 για το τρέχον έτος, καθώς ο κύριος φόρος για ποσά καθαρών εισοδημάτων μέχρι 50.000 ευρώ θα υπολογίζεται με συντελεστή 26% και στη συνέχεια επί του κύριου φόρου που θα έχει υπολογιστεί με 26% από το πρώτο ευρώ η προκαταβολή φόρου θα υπολογιστεί επιπλέον με 75% αντί με 55%. Ακόμη πιο μεγάλες θα είναι οι επιβαρύνσεις το 2017 για τα εισοδήματα του 2016, καθώς ο συντελεστής της προκαταβολής φόρου θα αυξηθεί περαιτέρω από το 75% στο 100%. Στους φορολογούμενους που θα επιβαρυνθούν περιλαμβάνονται και χιλιάδες εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» οι οποίοι εισπράττουν ταυτόχρονα και μισθούς.
4) Μείωση του ακατάσχετου ορίου μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ και αύξηση του ποσοστού κατάσχεσης από το 25% στο 50%-100%. Το όριο του μηνιαίου ποσού μισθού, σύνταξης ή ασφαλιστικού βοηθήματος που δεν επιτρέπεται να κατάσχεται για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο μειώνεται από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ. Επιπλέον προβλέπεται ότι επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων σε ποσοστό 50% εφόσον αυτά υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ και φθάνουν μέχρι τα 1.500 ευρώ για τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις ή σε ποσοστό 100% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ για τα μεγαλύτερα εισοδηματικά κλιμάκια. Οι ανωτέρω τροποποιήσεις εφαρμόζονται και επί των κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί επί των συγκεκριμένων απαιτήσεων βάσει των προγενέστερων διατάξεων, ήτοι για ποσά αυτών άνω των 1.500 ευρώ. Στο εξής και στις περιπτώσεις αυτές για τις απαιτήσεις που γεννώνται μετά την ισχύ των νέων διατάξεων τα αποδοτέα ποσά θα υπολογίζονται βάσει των διατάξεων αυτών.
5) Μείωση του ακατάσχετου ορίου των καταθέσεων των φυσικών προσώπων από 1.500 σε 1.250 ευρώ. Μειώνεται στα 1.250 ευρώ το όριο του ακατάσχετου των καταθέσεων φυσικών προσώπων σε πιστωτικά ιδρύματα, σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό, το οποίο ρητά ορίζεται ότι υπολογίζεται ανά μήνα, ενώ αποκλείεται σωρευτικός υπολογισμός αυτού σε χρονικά διαστήματα μεγαλύτερα του μήνα.
6) Υποχρέωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος σε 5 δόσεις για τις Α.Ε., τις ΕΠΕ και τα λοιπά Ν.Π. που θα υποβάλουν δηλώσεις έως και τις 20 Αυγούστου. Η προθεσμία καταβολής της 1η δόσης λήγει στις 21 Αυγούστου, ενώ οι προθεσμίες των υπολοίπων 4 δόσεων λήγουν στα τέλη Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2015 αντίστοιχα.
7) Επαχθέστεροι γίνονται οι όροι της ρύθμισης των 100 δόσεων για όσους φορολογούμενους χρωστούν στο Δημόσιο ποσά άνω των 5.000 ευρώ και υπό προϋποθέσεις για όσους χρωστούν λιγότερα από 5.000 ευρώ, καθώς το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνονται οι μηνιαίες δόσεις αυξάνεται στο 5,05%.
Εκκρεμότητες
Μέχρι αργά το βράδυ δεν είχαν αποσαφηνιστεί οι πληροφορίες για:
1. Την επιβολή ΦΠΑ στις υπηρεσίες εκπαίδευσης που παρέχονται από τα ιδιωτικά σχολεία και τα ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ).
2. Tην επαναφορά του ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας από το 23% στο 13%.
3. Την περαιτέρω αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα ετήσια εισοδήματα από 50.000,01 έως 100.000 ευρώ, από το 4% στο 6%.
4. Τη μορφή με την οποία θα διατηρηθεί ο ΕΝΦΙΑ.
Τι αλλάζει στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών
Αναλυτικά, οι διατάξεις για τα προαπαιτούμενα μέτρα περιλαμβάνουν τις ακόλουθες αλλαγές στους κανόνες που διέπουν τις ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο:
1) Αλλαγή στα επιτόκια της ρύθμισης των 100 δόσεων, μείωση αριθμού δόσεων για όσους μπορούν να εξοφλήσουν ταχύτερα και εξαίρεση των κακοπληρωτών.
Συγκεκριμένα:
α) Το επιτόκιο που επιβαρύνει την εξόφληση των δόσεων για βασικές οφειλές άνω των 5.000 ευρώ αυξάνεται από το 3% στο 5,05%.
Για βασικές οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ θα εξακολουθεί να ισχύει η άτοκη εξόφληση των δόσεων, αλλά εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο που δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, δεν έχει ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 150.000 ευρώ και η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή δεν ξεπερνά το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματός του.
β) Οι οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 μηνιαίων δόσεων εφόσον δεν εξοφλήσουν εμπρόθεσμα νέες, τρέχουσες οφειλές τους προς το Δημόσιο εντός τριών μηνών από τη λήξη των προβλεπόμενων προθεσμιών θα αποβάλλονται από τη ρύθμιση.
γ) Η διάρκεια της ήδη χορηγηθείσας ρύθμισης θα μειώνεται από την εφορία εάν ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα σύμφωνα με τα οικονομικά του δεδομένα να πληρώνει την οφειλή του σε λιγότερες μηνιαίες δόσεις από τις αρχικά χορηγηθείσες οποτεδήποτε καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης.
2) Μείωση του επιτοκίου της «πάγιας ρύθμισης» των 12 μηνιαίων δόσεων. Το επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνονται οι οφειλές που εντάσσονται στη ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων μειώνεται από το 8,05% στο 5,05%.
3) Διετής αναστολή της υποχρέωσης προσκόμισης δικαιολογητικών για όσους εντάσσουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 5.000 ευρώ στην πάγια ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων.
Κολέγια
Την πλήρη αντίθεσή του σε πιθανή επιβολή ΦΠΑ στις υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης εκφράζει σε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας προς τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κολεγίων.
Ο Σύνδεσμος εφιστά την προσοχή στις επιπτώσεις της εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου, από την αύξηση των διδάκτρων και τον κίνδυνο απώλειας θέσεων εργασίας μέχρι την ενίσχυση του κύματος φυγής υποψήφιων σπουδαστών, μιας και τα δίδακτρα των κολεγίων με την επιβολή ΦΠΑ θα εξισωθούν με αυτά που ισχύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.