Taishin: Πουλά μετοχές 1 δισ. δολ. για απόκτηση μεριδίου στην Chang Hwa

Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2005 09:57

ΣΧΕΔΙΑ, για την πώληση μετοχών αξίας 35 δισ. δολ. Ταϊβάν (1,04 δισ. δολ. ΗΠΑ), κάνει η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία έκδοσης πιστωτικών καρτών της Ταϊβάν, Taishin Financial Holdings Co., προκειμένου να χρηματοδοτήσει την αύξηση του μεριδίου της στην Chang Hwa Commercial Bank, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση.

Η εταιρεία θα προσφέρει περίπου 1,75 δισ. κοινές και προνομιούχες μετοχές προς 20 δολ. Ταϊβάν η μία με ιδιωτική τοποθέτηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η Taishin αγόρασε το 22% της Chang Hwa τον Ιούλιο, προς 36,6 δισ. δολ. Ταϊβάν, αποκτώντας τον έλεγχο της διοίκησης και δημιουργώντας τον δεύτερο τραπεζικό όμιλο της Ταϊβάν, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων.

Η κυβέρνηση της χώρας, βοηθά τις συγχωνεύσεις μεταξύ των περίπου 50 τραπεζών της νήσου, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό μιας αγοράς ύψους 700 δισ. δολ. ΗΠΑ από την Citigroup Inc., την HSBC Holdings Plc και άλλες διεθνείς τράπεζες. Ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Chen Shui-bian, θέλει να δημιουργήσει τρεις τράπεζας, οι οποίες θα ελέγχουν από 10% η κάθε μία της τραπεζικής αγοράς μέχρι το 2006.

Σημειώνεται, ότι, η κυβέρνηση κατέχει το 18% της Chang Hwa. Νωρίτερα, ο οικονομικός διευθυντής της Taishin, Thomas Wu, είπε, ότι θέλει να απορροφήσει την Chang Hwa στην Taishin, χωρίς ωστόσο να δώσει το χρονοδιάγραμμα της απορρόφησης, ενώ η κυβέρνηση έχει πει ότι επιθυμεί να πουλήσει τις μετοχές της Taishin.

Οι μετοχές της Taishin σημείωσαν σήμερα άνοδο 6,8%, φθάνοντας στα 18,80 δολ. Ταϊβάν η μία στη 1:30' μ.μ. κατά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου της Ταϊβάν. Οι μετοχές της Chang Hwa, αναρριχήθηκαν 3,2%, φθάνοντας στα 16,15 δολ. Ταϊβάν η μία.

Η HSBC που εδρεύει στο Λονδίνο, διαθέτει οκτώ καταστήματα στη Ταϊβάν, ενώ η Citigroup λειτουργεί 11 καταστήματα. Τον Ιούνιο του 2004 η Citigroup είχε πει ότι σχεδιάζει να πουλήσει το μερίδιό της 10,2% που κατέχει στην Fubon Financial Holding Co. της Ταϊβάν, προκειμένου να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στη δική της στρατηγική για τη νήσο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα