Market Beat: Χωρίς κραυγαλέους τίτλους και πρωτοσέλιδα η ουσία προσεγγίζεται ευκολότερα

Τρίτη, 04 Αυγούστου 2015 11:12
UPD:12:45
SOOC/Nick Paleologos

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επέμενε να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα, που αποδείχθηκαν σε κάποιο βαθμό χρήσιμα για όποιον τα έλαβε υπόψη:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Για να κατανοήσει κάποιος τη δυναμική του ΧΑ τις πρώτες μέρες του Αυγούστου θα χρειαστεί να θυμηθεί τη διαφοροποίηση που έχει υποστεί  το πλαίσιο εντός του οποίου αναπτύσσεται η επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι επενδυτές στο τέλος Ιουνίου μη γνωρίζοντας και χωρίς να στοιχηματίζουν σε πιθανή εμπλοκή της διαπραγμάτευσης, γνώριζαν ότι πλησιάζει η ώρα για μια συμφωνία σε πρόγραμμα στήριξης. Αυτό τους οδήγησε σε αγορές μετοχών μετά τις 18 Ιουνίου όταν θέλησαν να προεξοφλήσουν το Grexit.  Tα capital controls ήταν σενάρια μόνο, σε αναλύσεις κάποιων επενδυτικών οίκων του εξωτερικού.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η αγορά έκλεισε  πριν το δημοψήφισμα και ανοίγοντας χθες, είχε να ενσωματώσει στις τιμές μια δέσμη αρνητικών αλλαγών, που σχετίζονται με τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Αυτό σαν ελεγκτής και τροφοδότης του κυκλοφοριακού συστήματος των κεφαλαίων έχει υποστεί πολύ γρήγορα μεγάλη ζημία. Η δε μεταβολή του ΑΕΠ φαίνεται πως αποκτά αρνητικό πρόσημο μεταβολής, χωρίς μεγάλες πιθανότητες να ξεπεράσει την ύφεση που επί πολλά τρίμηνα ισχύει και κάποια στιγμή στο 2014 φάνηκε πως απομακρύνεται. Τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά σε σχέση με τα ισχύοντα πριν η χώρα βγει εκτός προγράμματος στήριξης και στο ΧΑ γίνεται ακριβώς αυτό: Ενσωματώνεται στις τιμές των μετοχών η επίπτωση στην αλλαγή του γενικότερου πλαισίου.

Αλλά δεν λησμονούμε πως η αγορά μετοχών είναι προεξοφλητικός μηχανισμός και αξίζει να αναφερθούμε στα ζητήματα προς προεξόφληση τα οποία ωθούν στις τιμές προς δυο αντίθετες κατευθύνσεις υπογραμμίζοντας την ιδιομορφία των συνθηκών για την Ελλάδα και το ΧΑ. Το πρώτο και θετικό είναι ότι μπροστά μας βρίσκεται η νέα συμφωνία της χώρας με τους εταίρους. Αν λοιπόν αυτή συμβεί εντός των χρονικών ορίων που γνωρίζει η αγορά, δηλαδή εγκαίρως τον Αύγουστο τότε όσο πλησιάζει η μέρα της υπογραφής τόσο θα αυξάνεται η διάθεση για ανάληψη ρίσκου καθώς θα μειωθεί το country risk.

Το δεύτερο ζήτημα προέρχεται πάλι από το πολιτικό πεδίο όπως και οι πιθανότητες συμφώνου στήριξης αλλά αν συμβεί θα προκαλέσει τη διάθεση για φυγή από τον κίνδυνο που συνεπάγεται η συμμετοχή στο ΧΑ. Αναφερόμαστε στις εκλογές που ίσως γίνουν το φθινόπωρο και θα αποτελέσουν αρνητικό παράγοντα για τους ξένους θεσμικούς αλλά και για τους εγχώριους επενδυτές καθώς θα μεγαλώσουν την αβεβαιότητα για την επιτυχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που θα υπάρχουν στη νέα συμφωνία.   

Αυτή είναι κατά την εκτίμησή μας η εικόνα της αγοράς με βάση τους κεντρικούς άξονες των επενδυτικών κριτηρίων που ισχύουν παγκοσμίως. Το κακό για την Αθήνα είναι πως οι υπόλοιπες αγορές της ευρωζώνης κινήθηκαν ανοδικά γιατί χθες έγινε σαφές πως το κλίμα και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη βελτιώνονται αργά μεν αλλά σταθερά. Εκείνοι δε που το πρώτο εξάμηνο υποστήριξαν πως θα γκρεμιστούν μαζί με την οικονομική πραγματικότητα της Ελλάδας διαψεύσθηκαν πανηγυρικά. Το κακό είναι πως όσοι θελήσουν να συνδυάσουν τα δυο ζητήματα προς προεξόφληση μαζί δεν θα καταλήξουν σε αισιόδοξες προσδοκίες.   

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ  

Με απώλειες έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, στην πρώτη συνεδρίαση του Αυγούστου, με τον κλάδο της ενέργειας να δρα καταλυτικά, μετά και τις απώλειες άνω του 4% που σημείωσε το πετρέλαιο χθες. 

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,52% στις 17.598,20 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε απώλειες 0,25% στις 5.115,38 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,28% στις 2.098,04 μονάδες.

Στο ταμπλό, απώλειες άνω του 2% σημείωσε ο κλάδος της ενέργειας, εξαιτίας της πτώσης κατά 4,1% του πετρελαίου. Η Chevron έχασε πάνω από 3% και η Exxon Mobil βρέθηκε στο 1,4%. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της PartnerRe ενισχύθηκε κατά 2,4%, μετά τη συμφωνία που υπήρξε για την εξαγορά της από την Exor έναντι του ποσού των 6,9 δισ. ευρώ.

Επίσης, στο +61,1% βρέθηκε η Lexicon Pharmaceuticals, μετά τα θετικά αποτελέσματα που υπήρξαν σε νέα φάρμακα για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Στο μεταξύ, πάνω από τα δύο τρίτα των εταιριών του S&P 500 έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματά τους για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με το 75% περίπου εξ αυτών να έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Πλέον οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κερδοφορία το δεύτερο τρίμηνο υποχώρησε κατά 2,8%, από πτώση 6,4% που αναμενόταν προηγουμένως.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αύξηση 0,2% σημείωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, ενώ το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε 0,4% τον Ιούνιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 0,3%. Από την άλλη, ο δείκτης ISM υποχώρησε στις 52,7 μονάδες τον Ιούλιο, από 53,5 μονάδες τον Ιούνιο. Ο δείκτης της μεταποίησης διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών.

ΕΥΡΩΠΗ

Με κέρδη έκλεισαν για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση οι ευρωπαϊκοί δείκτες τη Δευτέρα, λαμβάνοντας θετικά μηνύματα από την οικονομία της Ευρωζώνης, τα οποία υπερκέρασαν τις ανησυχίες για την πορεία της Ελλάδας. Ωστόσο, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με απώλειες, με αφορμή την πτώση του κλάδου των μεταλλευμάτων.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,11% στις 6.689 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,19% στις 11.444 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 0,76% στις 5.121 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,8% στις 399,44 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Commerzbank ενισχύθηκε κατά 2,1%, μετά τον υπερδιπλασιασμό των κερδών που πέτυχε το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Τα καθαρά κέρδη της αυξήθηκαν στα 280 εκατ. ευρώ από 100 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, ξεπερνώντας μάλιστα τα 245 εκατ. ευρώ που ανέμεναν οι αναλυτές.

Κέρδη 5,5% και για την Heineken, καθώς οι πωλήσεις του πρώτου εξαμήνου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Επίσης, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,14 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 88%, σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.

Επίσης, στο +11,2% βρέθηκε η Intertek, μετά την ανακοίνωση ότι τα προ φόρων κέρδη του πρώτου εξαμήνου αυξήθηκαν κατά 16,1%, αφού διαμορφώθηκαν στα 139,1 εκατ. στερλίνες.

Υποστηρικτικά, στις αγορές λειτουργούν τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο. Ο σχετικός δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε στο 52,4, έναντι του 52,2 που ανέμεναν οι αναλυτές.

ΧΑ

Σημαντικά ανακλαστικά ευθύνης και τέχνης εμφάνισαν οι ισχυροί θεσμικοί χθες. Βέβαια δεν ήταν δύσκολη η πρόβλεψη της κατεύθυνσης των τιμών την πρώτη συνεδρία μετά από τόσες πολιτικές και όχι μόνο εξελίξεις. Οι Τράπεζες από όλους θεωρούντο αδύναμος κρίκος και αυτό γιατί ήταν πολύ εμφανείς οι πληγές τους. Μετά  από την «περήφανη» απόφαση να βγούμε από τα χρονικά πλαίσια του προγράμματος στήριξης. Πιθανά για να δούνε οι ασκούντες την εξουσία στη χώρα, πώς είναι. Έτσι ήρθε ο έλεγχος στη διακίνηση των κεφαλαίων, όταν στην υπόλοιπη ευρωζώνη αρχίζει να φαίνεται η ευεργετική επίδραση της δημοσιονομικής χαλάρωσης. Αυτό δεν υπογραμμίζει το φαινόμενο της ανόδου του ΡΜΙ της ευρωζώνης; Η νέα κυβέρνηση με το άγχος να γράψει νέα σελίδα στην ιστορία της Ευρώπης κατάφερε να κάνει την ελληνική οικονομία να γράφει αρνητικά ρεκόρ  σε κάθε ευκαιρία.

Ένα ήταν ο «πυθμένας» στις προσδοκίες και το φρόνημα όσων επιχειρούν στη χώρα, ανεξαρτήτως κόμματος που ψηφίζουν. Άλλο ήταν το ποσοστό της μέγιστης πτώσης του ΓΔ, σε χρόνο dt που λέμε στη φυσική, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη η αταλάντευτη διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων στον τραπεζικό κλάδο. Ο δείκτης του καρφωμένος στο -30% και «οι φίλοι να αποσύρονται», που λέμε στις «αγορές» της πρέφας και του μπρίτζ. Στο πρώτο μέρος ανάλογες απώλειες εμφάνισαν και μετοχές όπως ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΙΤΚ δικαιολογώντας την αναφορά για πανικό και κραχ. Χωρίς ωστόσο η δυναμική να διαθέτει όλα τα στοιχεία που υπονοούνται με αυτές τις εκφράσεις. Ήταν θετική η παρέμβαση του Σωκράτη Λαζαρίδη που αποτελεί πλέον μια φυσιογνωμία της αγοράς που εμπνέει εμπιστοσύνη στα μέλη της επενδυτικής κοινότητας.

Με αυτά και κυρίως με την γρήγορη άρνηση, από το σύνολο των εμπλεκομένων, να θεωρηθεί η υπερβολή της αρχής επίπεδο ισορροπίας για να αλλάξουν χέρια μεγάλοι όγκοι, οι βασικοί δείκτες ανέβηκαν και κινήθηκαν πλάγια, αφού επέστρεψαν στα επίπεδα των χαμηλών της περιόδου προ του δημοψηφίσματος. Ήτοι οι ξένοι θεσμικοί αποφάσισαν ότι οι τιμές του Ιουνίου, όταν θεώρησαν πως το Grexit είχε μεγάλες πιθανότητες, φθάνουν και αρκούν ως επίπεδα ισορροπίας. Για αυτό μπορεί ο 25άρης να έπεσε ως τις 186,63 μονάδες, με χαμηλό στις 18 Ιουνίου στις 196, αλλά από τις 12:40 οι θεσμικοί τον έφεραν πάνω από τις 200 και μετά τις 15:00 δεν τον άφησαν να πέσει κάτω από τις 201,5. Με τις τράπεζες πρώτες σε απώλειες χρειάστηκαν αρκετοί κλάδοι να εμφανίσουν απώλειες κάτω του -16% που ήταν  οι μεταβολές των βασικών δεκτών την τελευταία ώρα.

Το θετικό είναι πως βρέθηκαν και ήταν των Χημικών, των Βιομηχανικών Προϊόντων, Πρώτων Υλών, Ταξίδια Αναψυχή, Κατασκευές Υλικά, Τηλεπικοινωνιών, Προσωπικά Οικιακά Είδη, Πετρελαίου Αερίου, Ακίνητης Περιουσίας, Τροφίμων Ποτών. Η αναφορά γίνεται για να δείξουμε πως σε αρκετούς κλάδους, όσοι ξεφόρτωσαν στην αρχή όσο και όσο, με αγωνία μην πιαστούν στη φάκα, δεν αισθάνθηκαν στο τέλος δικαιωμένοι. Αυτό είναι μια καλή «μαγιά» για να αρχίσουν μερικοί σήμερα μέσα στη μέρα τις εκτιμήσεις ότι τέτοια ευκαιρία δεν θα συναντούν εύκολα τις επόμενες μέρες. Η ψυχραιμία με τέτοιες εξελίξεις στη μεγάλη εικόνα της οικονομίας, είναι χρήσιμη και απαραίτητη.

Τεχνική ανάλυση

Το διεθνές κλίμα είναι ουδέτερο αλλά εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε βαρύ.

Χθες σημειώναμε: «Ο σχηματισμός των candlesticks των συνεδριάσεων της τελευταίας βδομάδας του Ιουνίου, ευνοεί μια μεγάλη πτώση σήμερα με πρώτη στήριξη στις 226 αν και πιο πιθανό είναι να φρενάρει η πτώση όταν ο 25άρης πλησιάσει στις 214 μονάδες.  Τελικά η απογείωση του ΧΑ έγινε, ο προορισμός του ταξιδιού είναι ακόμα άγνωστος και η αναγκαστική προσγείωση κάτω από τις 200 μονάδες είναι μάλλον πιθανή».

Σήμερα μετά τη συμπύκνωση που επιτελέστηκε σε μια μέρα αναμένουμε ακόμα πιέσεις μόνο που θα είναι επιλεκτικές επιτρέποντας τη μετάβαση που επέβαλλε η απότομή αλλαγή των συνθηκών μετά το δημοψήφισμα παντού. Στην εικόνα της οικονομίας, στην εικόνα των πλαισίων που ορίζουν τις συναλλαγές στο εμπόριο, στις εξαγωγές, στις εισαγωγές,  στο χρηματιστήριο, στην εμπιστοσύνη προς τη χώρα συνολικά. Δεν αισθανόμαστε ικανοί να αναφερθούμε σε επίπεδα τιμών για στήριξη η αντίσταση ακόμα.

Σήμερα

Σήμερα οι Ασιατικές μετοχές προσεκτικά πέρασαν σε θετικό έδαφος μετά από απαισιόδοξα οικονομικά δεδομένα που πίεσαν τις αξίες στην Wall Street πριν από μια έκθεση κλειδί για τις θέσεις εργασίας των ΗΠΑ που θα μπορούσε να δώσει σημαντικές ενδείξεις για το χρονοδιάγραμμα της αύξησης των επιτοκίων της Fed.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου σταθεροποιήθηκαν μετά από βουτιά στη διάρκεια της νύχτας, με την τιμή αργού στα 45,49 το βαρέλι. Το Brent είναι στα 49,70 δολάρια, μετά την ολίσθηση 5% σε χαμηλά έξι μηνών. Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν ελαφρώς υψηλότερα, ενώ Nikkei της Ιαπωνίας γλίστρησε -0,14%, μετά το σπάσιμο ενός τριήμερου ανοδικού σερί στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Οι μετοχές στην Κίνα ήταν υψηλότερα, με τον Shanghai Composite Index να κερδίζει περισσότερο από το 1%. Το Πεκίνο έχει λάβει μια σειρά από μέτρα για να υποστηρίξει τις κινεζικές αγορές, αφού πρώτα έχασαν περισσότερο από το 30% της αξίας τους από την κορύφωσή του τον Ιούνιο.

Οι Αμερικανικές αγορές μετοχών σκόνταψαν στη διάρκεια της νύχτας, μετά τα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή από την Κίνα και τις ΗΠΑ που απογοήτευσαν αμφότερα.

Η ασθενής εικόνα, ανέβασε τους φόβους του αποπληθωρισμού που απορρέουν από την κατατρόπωση των τιμών του πετρελαίου, και οδήγησε τους επενδυτές στο να επανεκτιμήσουν τα στοιχήματα για την πολυαναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed που θεωρούν πως θα έρθει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Στοιχεία της Παρασκευής για την απασχόληση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι κρίσιμα. Αναμένεται να παρουσιάσει η αμερικανική οικονομία δημιουργία 225.000 νέων θέσεων εργασίας τον Ιούλιο, σύμφωνα με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μείνει σταθερά στο 5,3%.

«Αν έχουμε κάποια βεβαιότητα σχετικά με την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας και για την πιθανότητα της πολιτικής εξομάλυνσης από την Fed, αν και η αύξηση των επιτοκίων φαίνεται δικαιολογημένη, αυτό είναι θετικό για την ψυχολογία έναντι του κινδύνου παγκόσμια. Επειδή πολλοί άνθρωποι έχουν προετοιμαστεί για αυτό» δήλωσε ο Stefan Worrall, της Credit Suisse.

Το δολάριο ήταν σταθερό στα 127,00 γιεν, ενώ το ευρώ ήταν ελαφρώς χαμηλότερα στα 1,0940 δολάρια.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Δεν υπάρχουν

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Οι τιμές στα Εμπορεύματα παραμένουν αδύναμες, καθώς οι μετοχές στην Κίνα σημείωσαν rebound

Οι Αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν ελαφρώς χθες παρά τα ισχυρά γενικά στοιχεία για τις ΗΠΑ, πιθανώς εξαιτίας του χαμηλού για την Κίνα δείκτη PMI και από την πτώση κατά 5% του Brent κάτω από τα 50 δολάρια, μετά την πτώση κατά 19% τον Ιούλιο. Ο ISM των ΗΠΑ ήταν ασθενέστερος από ό, τι αναμενόταν, αν και τα πιο ενδεικτικά συστατικά του, η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες, παρουσίασαν σταθερή αύξηση. Επιπλέον, οι πωλήσεις οχημάτων ξεπέρασαν τις προσδοκίες, τον Ιούλιο, και ο πληθωρισμός συνέχισε να αυξάνεται συγκρατημένα, σύμφωνα με τις προσδοκίες μας. Παρά την πιο ήπια δραστηριότητα στις αναδυόμενες χώρες, η στερεή παραγωγή και οι νέες παραγγελίες στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία δείχνουν πιο περιορισμένους τους καθοδικούς κινδύνους στο άμεσο μέλλον.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα