Χ.Α.: Απώλειες... δύο ταχυτήτων

Τρίτη, 04 Αυγούστου 2015 10:55
UPD:14:12
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Με δύο πρόσωπα εμφανίζεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον μη τραπεζικό κλάδο να αντιδρά θετικά μετά το χθεσινό sell off και να αντισταθμίζει το δεύτερο στη σειρά limit down των τραπεζικών μετοχών.

Ειδικότερα, στις 10:55, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 3,90% στις 642,01 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 16 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει απώλειες 5,33% στις 190,97 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 29,20% στις 326,82 μονάδες.

Για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο των πωλητών, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες. Στο -30% η Πειραιώς, στο -29,70% η Eurobank, στο -29,65% η Alpha Bank και στο -29,05%, στη σκιά μιας πρώτης, ιδιαιτέρως αρνητικής, αποτίμησης των ζημιών από την επιβολή των capital controls, η οποία έχει ξεκινήσει να γίνεται. Ωστόσο, τα warrants των τραπεζών δείχνουν να ανακάμπτουν, με εκείνο της Εθνικής να είναι στο +27,45%, της Πειραιώς στο +90% και της Alpha Bank στο +34,55%.

Η αγορά δείχνει να αναμένει, με αρνητικές προσδοκίες, την αξιολόγηση της κατάστασης των τραπεζών, η οποία θα καθορίσει και τις κεφαλαιακές ανάγκες της κάθε τράπεζας. Η αξιολόγηση θα γίνει σε συνεργασία με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, μέσω stress test, και θα ανακοινωθεί πιθανότατα προς το τέλος του καλοκαιριού.

EURONEWS
Το έτερο πρόσωπο του ταμπλό, το θετικό, το δείχνουν οι περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες αντιδρούν θετικά σήμερα, μετά τη χθεσινή πτώση. Η ΜΕΤΚΑ ξεχωρίζει, με κέρδη 7,48%. Ακολουθεί η Motor Oil στο +4,67%, η ΕΥΔΑΠ με +2,89%, η Βιοχαλκο με +2,45% και η Τιτάν με +2,01%. Άνω του 1% τα κέρδη σε ΔΕΗ, Aegean, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, Folli Follie και Ελληνικά Πετρέλαια.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, οι εταιρείες που διαθέτουν ισχυρή παραγωγική βάση με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά καταφύγια για τους επενδυτές της εγχώριας αγοράς, εωσότου αυτή επιστρέψει στην ομαλότητα, ενσωματώνοντας όχι μόνο ένα μήνα λειτουργικής απραξίας, αλλά και τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην οικονομία.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα