Χ.Α.: Μόλις οι ρυθμοί των συναλλαγών ανέβηκαν οι απώλειες των δεικτών μειώθηκαν

Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2015 13:17
UPD:13:19
REUTERS/YIANNIS KOURTOGLOU

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η αγορά σταδιακά αναζητά επίπεδα ισορροπίας ψηλότερα από τα επίπεδα που οδήγησε ο πανικός των πρώτων λεπτών. Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. πέρασε πάλι πάνω από τα 40 δισ. ευρώ και η διαφορά δεν οφείλεται στην ελάττωση των πιέσεων στον τραπεζικό κλάδο, που παραμένει κάτω κατά 30%, αλλά οι απώλειες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών περιορίστηκαν στο 24,3% και της Κοινής Ωφέλειας στο 23,5% ενώ πάνω από 20% πτώση έχουν επίσης οι Πρώτες Ύλες.

Αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα η μεταβολή του Γ.Δ. να είναι -17,7% στις 12:52 και του 25άρη στο -17,3% με τον τζίρο στα 26,7 εκατ. ευρώ.

Ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ Σ. Λαζαρίδης ανέφερε ότι το Χ.Α. άνοιξε έπειτα από πέντε εβδομάδες αναστολής των συναλλαγών και ζητούμενο είναι τώρα η εξισορρόπηση της αγοράς.

Όσον αφορά στην κατάρρευση των τιμών των μετοχών σήμερα, με την πλειονότητα των τίτλων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και των τραπεζών να κινούνται κοντά στο -30%, ο CEO του ομίλου ανέφερε πως η αγορά θα πρέπει να αφομοιώσει τις αλλαγές που συνέβησαν στο μεσοδιάστημα τόσο στο διεθνές όσο και στο εσωτερικό περιβάλλον, εκτιμώντας ότι σύντομα θα βρεθεί ένα νέο αποδεκτό περιβάλλον για την κεφαλαιαγορά. «Δεν υπήρχε κανείς στον κόσμο που να μην περίμενε αυτή την εξέλιξη σήμερα» σημείωσε με νόημα.

Από την Barclays σημειώνουν: Οι δείκτες PMI της μεταποίησης για τον Ιούλιο έμειναν τελικά μένει σταθεροί, παρά την αναστάτωση από την Ελληνική κρίση

Οι τελικές μετρήσεις για τους δείκτες PMI της Ευρωζώνης αναθεωρήθηκαν ελαφρά προς τα πάνω στις 52,4 μονάδες (+0,2 μονάδες) από την πρώτη μέτρηση, παραμένοντας σε γενικές γραμμές σταθεροί τον Ιούλιο. Η μικρή αναθεώρηση προς τα πάνω είχε έναυσμα από την παραγωγή και τις νέες παραγγελίες, ενώ και οι δείκτες τιμών αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω. Συνολικά, οι δείκτες PMI της μεταποίησης στη ζώνη του ευρώ διαμορφώθηκαν κοντά στο αποκορύφωμά τους για ένα έτος. Φαινόμενο που δείχνει κάποια ανθεκτικότητα απέναντι στην ελληνική κρίση απηχώντας το ενθαρρυντικό σήμα που ήρθε από την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα.

Η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία υποχώρησε, αφού οι δείκτες PMI υποχώρησαν σε χαμηλό όλων των εποχών στο 30,2 με βουτιά -16,7μονάδων. Και οι νέες παραγγελίες και οι δείκτες παραγωγής μειώθηκαν περισσότερο από 25 μονάδες, καθώς μέλη του πάνελ των ερωτηθέντων σχολίασαν σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των ελέγχων κεφαλαίου και της αυξημένης οικονομικής αβεβαιότητας στη ζήτηση.

Με ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων πιθανό να μείνει για ένα διάστημα η αβεβαιότητα καθώς οι γενικές εκλογές μετά το καλοκαίρι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, δείκτες εμπιστοσύνης είναι πιθανό να μείνει σε τέλμα, υποδηλώνοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά από μια πολύ σοβαρή ύφεση.

Θα είναι ενδιαφέρον να περιμένουμε τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου που θα κυκλοφορήσει στις 13 Αυγούστου για να εκτιμήσουμε πώς η διαδικασία των δύσκολων διαπραγματεύσεων έχει επηρεάσει το ΑΕΠ, πριν από την επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου. Περιμένουμε για το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 1,1% από τρίμηνο σε τρίμηνο κατά το 2ο τρίμηνο, πριν βυθιστεί κατά περισσότερο από 2%   στο τρίτο.
 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα