Αργεντινή: Η μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού το Νοέμβριο

Από το 2003
Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2005 08:09

ΣΤΑ υψηλότερα επίπεδα 2,5 ετών, αποτέλεσμα της αύξησης τιμών βασικών αγαθών, όπως του μοσχαρίσιου κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, αναρριχήθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός της Αργεντινής.

Ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε 1,2% τον Νοέμβριο έναντι του Οκτωβρίου και 12% το δωδεκάμηνο έως και τον Νοέμβριο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της χώρας. Οι τιμές καταναλωτή έχουν αυξηθεί 11,1% μέχρι στιγμής φέτος. Οι τιμές χονδρικής σημείωσαν αύξηση 0,1% τον Νοέμβριο έναντι του Οκτωβρίου και 10,7% το δωδεκάμηνο έως και τον Νοέμβριο.

Η άνοδος του πληθωρισμού ενδέχεται να οδηγήσει υψηλότερα το κόστος των εταιρειών της Αργεντινής και να τις καταστήσει λιγότερο ανταγωνιστικές στις εξαγωγικές αγορές, σε συνδυασμό με την αύξηση της φτώχειας, σε μία χώρα, όπου περίπου του 50% του πληθυσμού δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του για φαγητό και άλλα βασικά είδη.

Ο πληθωρισμός προκλήθηκε από τις ανεπαρκείς επενδύσεις, καθώς οι εταιρείες έφθασαν στα όρια της δυναμικότητάς τους, που προκάλεσαν την αύξηση της ζήτησης για αγαθά από την παραγωγή, σύμφωνα με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Martin Redrado τον Οκτώβριο. Η ανάπτυξη της ζήτησης αυξήθηκε καθώς η οικονομία οδεύει να αναπτυχθεί με ρυθμό πλέον του 8% φέτος για τρίτο συνεχόμενο έτος.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Αργεντινής αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 29 μηνών και στο 10,7%, τον Οκτώβριο και τροφοδοτήθηκε επίσης από την αύξηση των κρατικών δαπανών, σε ποσοστό 43% το δεκάμηνο του 2005 έναντι την αντίστοιχη χρονική περίοδο προ δύο ετών, σύμφωνα με τον Martin Apaz, οικονομολόγο της Deloitte & Touche LLP στο Μπουένος Αϊρες.

Ο δείκτης Merval στο Χρηματιστήριο της χώρας, σημείωσε άνοδο 0,9% στις 2:26' μ.μ. σήμερα, ώρα Ν. Υόρκης. Το νόμισμα της χώρας, πέσο, υποχώρησε 0,8%, φθάνοντας στα 3,0050 πέσος έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ και στα χαμηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα