Χιλή: Ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης σε τρεις μήνες

Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2005 08:21

ΜΕ τον χαμηλότερο ρυθμό μέσα σε τρεις μήνες, αναπτύχθηκε τον Οκτώβριο η οικονομία της Χιλής, καθώς η παραγωγή χαλκού στη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής του μετάλλου στον κόσμο, υποχώρησε, σε συνδυασμό με τα βασικά επιτόκια δανεισμού που περιέκοψαν τις κατασκευές.

Η οικονομία αναπτύχθηκε 4,9% έναντι του Οκτωβρίου του 2004, έναντι 5,4% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας σήμερα στο Web site της. Ενδεκα οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι η οικονομία της χώρας θα αναπτύσσετο με ρυθμό 5,2%.

Η συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την αυριανή κυβερνητική έκθεση, που αναμένεται να δείξει μείωση των τιμών καταναλωτή τον Νοέμβριο, ενδέχεται να οδηγήσει την Κεντριή Τράπεζα να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με αναλυτές. Η Τράπεζα, αυξάνει τα επιτόκια κάθε μήνα από τον Ιούλιο, για να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Τώρα τα επιτόκια βρίσκονται στο 4,5% για να περιορίσουν τον πληθωρισμό, που αυξήθηκε στο 4,1% τον Οκτώβριο και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2003, μετά την αναρρίχηση των τιμών του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ, φέτος.

Σήμερα οι τιμές του χαλκού διεύρυναν την άνοδο των 12 τελευταίων μηνών, στο 44,3%. Τα συμβόλαια του Μαρτίου, σημείωσαν αύξηση 1,9 σεντς, ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 2,0000 η λίμπρα στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex).

H παραγωγή χαλκού στη Χιλή μειώθηκε, καθώς οι μεταλλουργίες δεν κατάφεραν να προβλέψουν την αύξηση της ζήτησης από την Κίνα, τη μεγαλύτερη καταναλώτρια του μετάλλου και δεν έκαναν επενδύσεις.

Η Χιλή, η μεγαλύτερη παραγωγός χαλκού στον κόσμο, θα εμφανίσει φέτος μείωση της παραγωγής του, για πρώτη φορά μέσα σε τρία χρόνια, σύμφωνα με την κρατική Chilean Copper Commission, τον περασμένο μήνα.

Στις 29 Νοεμβρίου η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωση ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Οκτώβριο με ετήσιο ρυθμό το εξάμηνο κατά 4,2%.

Η οικονομία της χώρας πιθανόν να αναπτυχθεί με ρυθμό 6% το 2005 για δεύτερο συνεχόμενο έτος καθώς ευνοείται από τις τιμές του χαλκού σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης. Το επόμενο έτος η ανάπτυξη ενδέχεται να υποχωρήσει κατά 5% και 5,5%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα