Βραζιλία: Η μεγαλύτερη παρά ποτέ παραγωγή σόγιας το 2005/06

Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2005 09:52

ΣΕ επίπεδα ρεκόρ εκτιμάται να αναρριχηθεί το επόμενο έτος η παραγωγή σόγιας της Βραζιλίας, της δεύτερης σε μέγεθος χώρας παραγωγής του είδους στον κόσμο, καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τις καλλιέργειες, μετά την ξηρασία που έπληξε φέτος τις περιοχές, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της χώρας.

Η παραγωγή σόγιας της Βραζιλίας ενδέχεται να αυξηθεί έως και 14%, στα 58,5 εκατ. μετρικούς τόνους την εσοδεία 2005-2006, η οποία αρχίζει με την σπορά τον Οκτώβριο, έναντι 51 εκατ. τόνων, πριν από ένα χρόνο. Η προοπτική είναι ελαφρώς διαφοροποιημένη από την πρόβλεψη των 58,6 εκατ. μετρικών τόνων για την περίοδο από το υπουργείο Γεωργίας τον Οκτώβριο. Επίσης το υπουργείο είπε ότι η συγκομιδή σόγιας θα ανέλθει στα 57,4 εκατ. τόνους, 12% υψηλότερη σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι αγρότες της Βραζιλίας προσπαθούν να συνέλθουν από την ξηρασία στα νότια της χώρας πέρυσι και από την άνοδο 22% του εθνικού νομίσματος, ρεάλ, έναντι του δολαρίου, μία αύξηση που μείωσε τα κέρδη τους και αύξησε το αγροτικό έλλειμμα.

Η συνολική παραγωγή καλλιεργούμενων σπόρων για λάδι, στην οποία το υπουργείο καθορίζει σε σόγια, σιτάρι, κριθάρι, ρύζι, βρώμη, σίκαλη, καλαμπόκι, σπόρους, ηλίανθο και φιστίκια, ενδέχεται νηα αυξηθεί έως και 10% στα 123,9 εκατ. τόνους, αναφέρεται στην ανακοίνωση, έναντι 113,5 εκατ. τόνων την εσοδεία 2004-2005, την περίοδο που έληξε τον Σεπτέμβριο.

Η εκτίμηση του υπουργείου αναφέρει επίσης ότι συνολικά η παραγωγή των δημητριακών και των σπόρων για λάδι, θα είναι το λιγότερο 122,7 εκατ. τόνους, 8% περισσότερο από την αντίστοιχη του προηγούμενου έτους.

Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με δημητριακά και σπόρους για λάδι θα μειωθούν κατά 5,3% στα 46,3 εκατ. εκτάρια, από 48,9 εκατ. εκτάρια πέρυσι, σύμφωνα με το υπουργείο, το οποίο είπε επίσης ότι η έκταση που θα φυτευτεί θα είναι 47 εκατ. εκτάρια ή 4% λιγότερη από τν περυσινή. Οι εκτιμήσεις βασίζονται σε έρευνα που έγινε από 21 έως 25 Νοεμβρίου σε 470 δημοτικές περιφέρειες της Βραζιλίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα