Δευτέρα, εκτός απροόπτου, το άνοιγμα του Χ.Α.

Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2015 07:19
UPD:07:31
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Της Ιουλίας Ζαφόλια

Eνα «πράσινο» φως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μία υπογραφή από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι πραγματικές εκκρεμότητες για την επανέναρξη λειτουργίας του Χρηματιστηρίου.

Η Δευτέρα παραμένει η καλύτερη πιθανή ημέρα για την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου, ωστόσο για να «φιξαριστεί» και αυτή εκκρεμούν κάποια ζητήματα…

Έναν ημερολογιακό μήνα ή 23 συνεδριάσεις κλειστό μετράει το Χ.Α. και τις τελευταίες ημέρες η επανέναρξη συναλλαγών μετατίθεται συνεχώς με αφορμή κάθε φορά διαφορετικούς λόγους.

Δύο συσκέψεις έλαβαν χώρα χθες μεταξύ επικεφαλής ΙΤ τραπεζών στην αρχή και αυτών υπό στελέχη της ΤτΕ και της ΕΚ στη συνέχεια.

Θέμα συζήτησης το πρόβλημα που επικαλούνται εσχάτως οι εκπρόσωποι των τραπεζών, περί μη δυνατότητας προσαρμογής των μηχανογραφικών τους συστημάτων στο νέο περιβάλλον των capital controls και σε ό,τι αφορά στους λογαριασμούς των Ελλήνων επενδυτών.

Με δεδομένη την έγκριση από την ΕΚΤ του plan Β της Αθήνας, σύμφωνα με το οποίο γίνεται διαχωρισμός παλαιού και νέου χρήματος για τους Ελληνες επενδυτές που θα προβαίνουν σε αγορές μετοχών, το πρόβλημα που γεννήθηκε και προ ολίγων ημερών ανέφεραν ως έντονο οι τράπεζες αφορά στη δημιουργία νέων λογαριασμών για τους επενδυτές προκειμένου να είναι σαφής η έννοια του old και new money.

Υπήρξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι τραπεζών που ζήτησαν διάστημα τουλάχιστον 10 ημερών, προκειμένου να προετοιμαστούν κατάλληλα, τελικώς όλοι συμφώνησαν ότι θα τα καταφέρουν έως και την Κυριακή. Μία εκ των τεσσάρων τραπεζών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δήλωσε έτοιμη για άμεση επανέναρξη συναλλαγών, με την αυτόματη σχεδόν δημιουργία «υπολογαριασμών» για κάθε επενδυτή.

Υπάρχει ωστόσο ένα ευαίσθητο σημείο: Με δεδομένη την ύπαρξη capital controls, κάθε απόφαση που αφορά σε λειτουργίες των τραπεζών χρήζει έγκρισης της ΕΚΤ. Αναμενόταν έως αργά χθες το βράδυ πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο αίτημα τηςΤτΕ να μπορέσουν οι τράπεζες να ανοίξουν νέους λογαριασμούς υπό το παραπάνω περίγραμμα.

Εάν η έγκριση αυτή έρθει εγκαίρως -το αργότερο σήμερα Πέμπτη- οι τράπεζες θα ολοκληρώσουν τις μηχανογραφικές προσαρμογές στα προγράμματά τους, θα ακολουθήσει η υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης από τον κ. Τσακαλώτο -την Παρασκευή σύμφωνα με πληροφορίες- και τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η επαναλειτουργία του ΧΑ.

Εάν το πράσινο φως ως από την ΕΚΤ καθυστερήσει, η Δευτέρα απομακρύνεται ως σενάριο. 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΧΑΕ
  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα