Ακόμα και η προσμονή για το άνοιγμα του Χ.Α. έχει σκαμπανεβάσματα

Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2015 09:58
UPD:09:59
EPA/YANNIS KOLESIDIS

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η συμφωνία της τελευταίας στιγμής τον Ιούλιο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της για μια νέα διάσωση της χώρας έχει αφήσει τους επενδυτές επιφυλακτικούς.

Σχεδόν οι μισοί από περισσότερους από 400 διευθυντές παγκοσμίως, που ρωτήθηκαν από τη Nomura, λένε ότι το «Grexit», ή μια ελληνική έξοδος από την Ευρωζώνη, θα ήταν μια καλύτερη επιλογή για τη χώρα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα, είναι μια επίκαιρη υπενθύμιση ότι η τελευταία διάσωση για την Ελλάδα δεν έχει επιφέρει την εξάλειψη από το τραπέζι όλων των ζητημάτων της Ευρωζώνης.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε τη Δευτέρα ότι ενώ η απειλή της μετάδοσης έχει υποχωρήσει, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι «ρευστή» και αποτελεί «βασική πηγή αβεβαιότητας». Επιπλέον, η ζώνη του ευρώ αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμα το να εμφανιστούν όρια στην ταχύτητα για την οικονομική της ανάπτυξη.

«Οι επενδυτές αντιμετώπισαν τη συμφωνία με την Ελλάδα με μεγάλη απαισιοδοξία», λέει ο Jens Nordvig, ο αναλυτής που διευθύνει την έρευνα στην τράπεζα που συμπεριέλαβε τις απόψεις  426 διαχειριστών  κεφαλαίων, σε αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, ήτοι hedge funds, αλλά επίσης από τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες.

Το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε ότι το 56% των επενδυτών βλέπουν τις πιθανότητες για περαιτέρω ολοκλήρωση (της οικονομικής συνοχής) στην Ευρωζώνη να έχουν μειωθεί κατά τη διάρκεια του πολύ ζεστού ελληνικού καλοκαιριού.

«Οι εξελίξεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων 1-2 μηνών έχουν δημιουργήσει περισσότερη απαισιοδοξία για το ευρωπαϊκό εγχείρημα συνολικά. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα εκτιμούν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα κάνει η ΕΚΤ να εφαρμόσει περαιτέρω πολιτικές χαλάρωσης σε κάποια μορφή», είπε ο Jens Nordvig.

Η αλλαγή στη διάθεση έχει κάποιες επενδυτικές συνέπειες. Η Nomura διαπίστωσε ότι οι διαχειριστές αναμένουν ότι το ευρώ θα συνεχίσει να μειώνεται, και το 42% από αυτούς έχουν δυσοίωνες προσδοκίες για την πορεία των «περιφερειακών» ομολόγων της Ευρωζώνης. Οι επιπτώσεις στις προσδοκίες των επενδυτών για τις προοπτικές των μετοχών είναι λιγότερο εντυπωσιακές. Μόνο το 27% δήλωσαν ότι έχουν γίνει πιο αρνητικές για τις εταιρίες του Eurostoxx, με ένα 18% να δηλώνουν πλέον πιο αισιόδοξοι. Η ελληνική περίπτωση δεν επηρέασε τις απόψεις του 50% περίπου των επενδυτών σε μετοχικές αξίες.

«Είναι ενδιαφέρον ότι οι επενδυτές μετοχών είναι φαινομενικά πιο άνετοι με τη διατήρηση ενός αισιόδοξου φρονήματος από άλλους», δήλωσε ο κ. Nordvig.

Θα λέγαμε με μετριοπάθεια ότι είναι εντούτοις κατάλληλος καιρός για να επαναλειτουργήσει η αγορά με βάση το διεθνές κλίμα.

Αφού ως και τη Δευτέρα ήταν πτωτικό αλλά την Τρίτη για την Ευρωζώνη άλλαξε σε ανοδικό. Όλα άρχισαν χθες από τη σταθεροποίηση που έδειξαν οι αγορές μετοχών της Κίνας, η πτώση των οποίων είχε απλώσει φόβο στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Το ίδιο ίσχυσε και σήμερα, μόνο που πλέον το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται στη Fed που ξεκινά τη διήμερη σύνοδο της FOMC για τη νομισματική της πολιτική.

Το ζητούμενο είναι η αποκάλυψη των προθέσεων της Fed σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει μια άνοδος των βασικών επιτοκίων κάτι που έχει να συμβεί από το 2006 και μετά. Η απουσία ενός δημοσίου προσώπου όπως ο Άλαν Γκρινσπαν ή ο Μάριο Ντράγκι που θα καθησυχάσει τους επενδυτές κάνει την κατάσταση στα χρηματιστήρια στην Κίνα διαρκή παράγοντα αστάθειας.

Μια ιδέα για το τι θα επακολουθήσει στο ταμπλό όταν ανοίξει η αγορά της Αθήνας δίνεται από την πορεία του ADR της Εθνικής στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Στις 29/6, με κλειστό το Χ.Α., έκλεισε στα 0,9734 δολάρια και κορύφωσε την πρώτη μέρα του Ιουλίου στα 1,1300. Μετά βούλιαξε ως τα 0,8840 που ήταν το κλείσιμο στις 8/7 για να εκτιναχθεί κατόπιν ως τα 1,2100 στις 10 Ιουλίου. Κατρακύλησε γλυκά ως τα 0,9098 δολάρια στις 20 Ιουλίου ενώ στις 23 πέρασε οριακά πάνω από το 1 δολάριο. Προχθές άνοιξε στα 0,925 και έκλεισε στα 0,9002 δολάρια. Χθες το πρώτο τρίωρο διακυμάνθηκε μεταξύ και 0,9000 και 0,9300 δολαρίων. Έκλεισε στα 0,9030 δολάρια και στην μέτα-συνεδρίαση έφθασε οριακά πάνω από τα 0,91 δολάρια. Η διακύμανση του ADR της Εθνικής στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε βάθος 52 εβδομάδων είναι από 0,8513 ως 3,6900 δολάρια. Με την μετοχή της ΕΤΕ στο ίδιο διάστημα να έχει στο Χ.Α. διακύμανση από 0,79 ως 2,84 ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα