Βραζιλία: Στάσιμη η βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο

Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2005 08:26

ΣΤΑΣΙΜΗ παρέμεινε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, η βιομηχανική παραγωγή της Βραζιλίας, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού στον κόσμο, περιόρισαν τη ζήτηση των καταναλωτών, σε συνδυασμό με το ράλι του νομίσματος της χώρας, που μείωσε τις εξαγωγές.

Η παραγωγή αυξήθηκε 0,4% τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, μετά την βύθισή της κατά 0,1% τον Σεπτέμβριο, τα δύο χειρότερα στοιχεία από τον Αύγουστο του 2003, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση.

Οι σημερινοί αριθμοί δείχνουν ότι η ύφεση της μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής διευρύνεται και το τέταρτο τρίμηνο. Η οικονομία της Βραζιλίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 1% το τρίτο τρίμηνο και με τον χαμηλότερο ρυθμό, σε χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών. Σήμερα, ο πρόεδρος της χώρας, Luiz Inacio Lula da Silva, είπε, ότι η κυβέρνησή του θα κάνει συγκεκριμένες κινήσεις για υποχώρηση του νομίσματος, προκειμένου να εξασφαλίσει την αύξηση των εξαγωγών.

Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε σήμερα το ρεάλ, υποχωρώντας 0,2% στα 2,1793 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, στις 10:15' π.μ., ώρα Ν. Υόρκης. Το τελευταίο δωδεκάμηνο ισχυροποιήθηκε 26%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των 60 νομισμάτων που παρακολουθεί το Bloomberg, έναντι του δολαρίου.

Η βιομηχανική παραγωγή, εποχιακώς προσαρμοσμένη, αυξήθηκε 0,1% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Η Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας μείωσε τα βασικά επιτόκια δανεισμού κατά 1,2% το περασμένο τρίμηνο, στο 18,5% σε μια προσπάθεια να τονώσει την ανάπτυξη. Ωστόσο, ο δείκτης δανεισμού είναι ο υψηλότερος μεταξύ των 45 Κεντρικών Τραπεζών, που παρακολουθεί το Bloomberg.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα