Σε επίπεδα ρεκόρ έκλεισε η τιμή του χαλκού στη Σαγκάη

Μετά την απεργία στη Χιλή και την αποτυχία της Κίνας να πουλήσει το μέταλλο
Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2005 12:31

ΣΕ επίπεδα ρεκόρ αναρριχήθηκε η τιμή του χαλκού στη Σαγκάη, καθώς ανησυχία επικρατεί για τις προμήθειες μετά την απεργία στη Χιλή και την αποτυχία της κυβέρνησης της Κίνας να πουλήσει αρκετά μέταλλο για να περιορίσει τα αποθέματα, στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης του μετάλλου στον κόσμο.

Περίπου 368 εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους της Χιλής, κατέβηκαν σε απεργία τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με τον γραμματέα της ένωσης των εργαζομένων, Luis Ortiz. Αυτό, ώθησε ανοδικά τις τιμές και σε επίπεδα ρεκόρ χθες στη Ν. Υόρκη και το Λονδίνο. Το State Reserve Bureau ή SRB της Κίνας, πούλησε μόνο 3.400 τόνους από τους 20.000 τόνους που προσέφερε σε δημοπρασία χθες, εξ αιτίας των υψηλών τιμών που ετέθησαν, σύμφωνα με διαπραγματευτές και συμμετέχοντες στη δημοπρασία.

«Με την είδηση της απεργίας και την αποτυχία του SRB να πουλήσει αρκετό χαλκό στην αγορά, οι διαπραγματευτές του μετάλλου γίνονται πιο απαισιόδοξοι», ανέφερε ο Gu Yuan, διαπραγματευτής της Star Futures Co., σε τηλεφωνική του συνέντευξη σήμερα στη Σαγκάη, συμπληρώνοντας: «Ακόμη και στη Σαγκάη οι τιμές έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ σήμερα, ενώ υπάρχει χώρος για να φθάσουν τα 2.000 έως 3.000 γιουάν, τοπικές τιμές, για να φθάσουν τις αντίστοιχες του Λονδίνου».

Ο χαλκός για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου αυξήθηκε 740 γιουάν, ποσοστό 1,9%, για να κλείσει στα 39.240 γιουάν (4.858 δολ.) ο τόνος, στο Χρηματιστήριο. Τα συμβόλαια αναρριχήθηκαν στα επίπεδα ρεκόρ των 39.350 γιουάν, μέσα σε μια ημέρα.

Οι τιμές σποτ στην Κίνα, αναρριχήθηκαν επίσης σε επίπεδα ρεκόρ. Ο χαλκός για άμεση παράδοση στο Changjiang Nonferrous Metals Market, σημείωσε άνοδο 500 γιουάν, φθάνοντας τα 40.200 γιουάν.

Το μέταλλο για παράδοση σε τρεις μήνες, χτυπήθηκε στα 4.440 γιουάν ο τόνος και προσφέρθηκε στα 4.445 ο τόνος στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (London Metal Exchange), στις 3:27' μ.μ., ώρα Σαγκάης, Χθες, σημείωσε άνοδο 1,7% φθάνοντας στα 4.452 δολ. ο τόνος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα