Στο 83,9% της συνολικής δημόσιας δαπάνης του Γ' ΚΠΣ οι εντάξεις έργων

Χ. Φώλιας: Ορθή αξιοποίηση του Γ' ΚΠΣ με φιλοσοφία επένδυσης και όχι δαπάνη
Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2005 13:13

Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην 8η Επιτροπή Παρακολούθησης του Κοινοτικού Πλαίσιου Στήριξης 2000-2006, μέχρι και την 5/12/05, οι αποφάσεις ένταξης των συγχρηματοδοτουμένων έργων ανέρχονται στο 83,9% της συνολικής δημόσιας δαπάνης του Γ' ΚΠΣ, οι νομικές δεσμεύσεις βρίσκονται στο 56,4% και το ποσοστό των πραγματοποιθεισών δαπανών ανέρχεται στο 35,9%.

«Ο νέος αναπτυξιακός χάρτης που διαμορφώνουμε αλλάζει δραστικά και αναβαθμίζει την ελληνική περιφέρεια», τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστος Φώλιας, ανοίγοντας τις εργασίες της 8ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΚΠΣ 2000-2006.

Μιλώντας στα μέλη της Επιτροπής, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το αναβαθμισμένο θεσμικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε από τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης τους τελευταίους 20 μήνες. Επεσήμανε επίσης ότι μαζί με την δημιουργία ενός συγχρόνου και υγιούς πλαισίου παραγωγής δημόσιων έργων που εδραιώθηκε, ανοίγονται πλέον νέοι δρόμοι, που ανεβάζουν ψηλότερα τον πήχη για τη ορθή αξιοποίηση του Γ ΚΠΣ με φιλοσοφία επένδυσης και όχι δαπάνη.

Αναφερόμενος στις νέες δομές διαχείρισης και ελέγχου καθώς και στο νέο πλαίσιο αντίληψης στην σχέση κράτους και περιφέρειας, ο κ. Φώλιας εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι την περίοδο 2007- 2013 ο Εθνικός σχεδιασμός θα αποδώσει τα μέγιστα στις περιφέρειες της Χώρας.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται:

1. Στη διασφάλιση των πόρων.

2. Στην έκδοση εγκυκλίων και οδηγιών για την επιτάχυνση των διαδικασιών διαχείρισης και υλοποίησης του Γ΄ΚΠΣ.

3. Στη συστηματική και συνεπή εφαρμογή των διαδικασιών διαχείρισης και ελέγχου με έμφαση στις ενέργειες προληπτικού ελέγχου.

4. Στην αξιοποίηση των υπηρεσιών της ΜΟΔ ΑΕ για θέματα συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου.

5. Στην αξιοποίηση εξωτερικών υπηρεσιών υποστήριξης.

6. Στην υποστήριξη των τελικών δικαιούχων.

7. Στις ρυθμίσεις για τη διευθέτηση και απλούστευση των διαδικασιών.

8. Στην περαιτέρω ενδυνάμωση των ενεργειών πληροφόρησης.

«Τον Ιούλιο του 2005 διασφαλίσαμε την καλύτερη δυνατή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων παράλληλα με την ενίσχυση βασικών αναπτυξιακών προτεραιοτήτων, τόσο σημαντικών για τη χώρα. Εξασφαλίσαμε τη θετική αξιολόγηση των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου του ΕΤΠΑ διαμορφώνοντας έτσι ένα σταθερό και ασφαλές πλαίσιο το οποίο εγγυάται στο μέλλον βελτιωμένη αποτελεσματικότητα. Οι εξελίξεις αυτές και η μεγάλη εμπειρία που αποκομίσαμε από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, αποτελούν ασφαλές εχέγγυο για την έγκαιρη προετοιμασία και ανανέωση των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου της περιόδου 2007-2013», κατέληξε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα