Μεξικό: Στα χαμηλότερα επίπεδα ρεκόρ ο πληθωρισμός

Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2005 10:29

ΣΤΑ χαμηλότερα επίπεδα ρεκόρ υποχώρησε τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός στο Μεξικό, αυξάνοντας τις εικοτολογίες, ότι η Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού αύριο, για Πέμπτη φορά μέσα στο έτος, με στόχο την τόνωση της οικονομίας.

Το τελευταίο δωδεκάμηνο ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,91%, τα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που η Κεντρική Τράπεζα της χώρας άρχισε να κρατά στοιχεία, το 1969, και διαμορφώθηκε χαμηλότερα από τον στόχο για πληθωρισμό 3%, και για πρώτη φορά. Τα προηγούμενα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ του πληθωρισμού ήταν 3,05% τον Οκτώβριο. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα νωπά τρόφιμα και τις τιμές της ενεργείας, υποχώρησε στο 3,11%, επίσης στα χαμηλότερα παρά ποτέ επίπεδα.

Ο Νοέμβριος θα σηματοδοτήσει κατά πάσα πιθανότητα τον τρίτο συνεχόμενο μήνα κατά τον οποίο το Μεξικό εμφανίζει χαμηλότερο πληθωρισμό από τις ΗΠΑ, όπου η Federal Reserve αυξάνει τα βασικά επιτόκια για να διατηρήσει τον έλεγχο των τιμών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των 15 από τους 20 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, τα μέλη της Banco de Mexico, με επικεφαλής τον διοικητή Guillermo Ortiz, θα προχωρήσουν στη μείωση των επιτοκίων στο 8,5% από 8,75% που είναι σήμερα. Από τον Αύγουστο, η Κεντρική Τράπεζα έχει μειώσει κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες τα βασικά επιτόκια δανεισμού.

Οι τιμές καταναλωτή στο Μεξικό αυξήθηκαν τον Νοέμβριο 0,72%, εξ αιτίας του κόστους της ηλεκτρικής ενεργείας, του υγροποιημένου φυσικού αερίου και του κόστους των κατοικιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας. Συνολικά 22 οικονομικοί αναλυτές, προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα είναι 0,77% και η πρόβλεψη για τον δομικό πληθωρισμό το 0,24%, σύμφωνα με 20 οικονομικούς αναλυτές.

Η ανάπτυξη στην οικονομία ύψους 767 δισ. δολ. του Μεξικό, συρρικνώθηκε 2,8%, το εννεάμηνο του 2005 από 4,4% το 2004, αποτέλεσμα κατά ένα μέρος της επανάληψης αύξησης των επιτοκίων που περιόρισε τις επενδύσεις και κατέστησε τις εξαγωγές πιο ακριβές, με την ισχυροποίηση του εθνικού νομίσματος.

Η οικονομία των ΗΠΑ, οι οποίες αγοράζουν το 85% των εξαγομένων προϊόντων του Μεξικό, αναπτύχθηκε φέτος με ρυθμό 3,6%.

Το πέσο αναρριχήθηκε 6,3% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ φέτος και είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση μεταξύ των 16 κύριων νομισμάτων που παρακολουθεί το Bloomberg. Αυτήν την εβδομάδα, το εθνικό νόμισμα του Μεξικό, άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2003. Σήμερα, υποχώρησε 0,7%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 12 Οκτωβρίου, φθάνοντας στα 10,5388 έναντι του δολαρίου στις 6:01 μ.μ., ώρα Ν. Υόρκης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα