Παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις «που αντιμετωπίζουν τις μακροχρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας» αναμένεται να προχωρήσει η στήριξη των 35 δισ. από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. που στοχεύουν στην απελευθέρωση επενδύσεων στην πραγματική οικονομία δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Όπως προκύπτει από τη συνάντηση με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου και τον Υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, για την περίοδο 2014-2020 πάνω από 35 δισ. είναι διαθέσιμα, μεταξύ των οποίων 20 δισ. ευρώ από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία.
Το ποσό αντιπροσωπεύει, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν μια βασική πηγή χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και ένα απαραίτητο συμπλήρωμα στις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της Ευρω-Συνόδου της 12ης Ιουλίου.
Οι προτάσεις, που παρουσιάστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα, προβλέπουν συντελεστή συγχρηματοδότησης 100% για την περίοδο 2007-2013, ένα μέτρο που μπορεί να εξοικονομήσει στον Ελληνικό προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ.
Περιλαμβάνουν, επίσης, την άμεση διάθεση στις Ελληνικές Αρχές του 5% που συνήθως παρακρατείται μέχρι την ολοκλήρωση των προγραμμάτων.
Για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, η Επιτροπή προτείνει την αύξηση του συντελεστή προ-χρηματοδότησης των προγραμμάτων Πολιτικής Συνοχής κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που μπορεί να προσθέσει 1 δισ. ευρώ στα διαθέσιμα κεφάλαια των πρώτων ετών της περιόδου, ώστε να βοηθηθεί η έναρξη επενδύσεων στην πραγματική οικονομία.
Απαιτείται η σύμφωνη γνώμη τόσο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να κινητοποιήσει πάνω από 35 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για να υποστηρίξει την ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας και επενδύσεις στην Ελλάδα» υποστηρίζει ο κ. Ντομπροβσκις.
Εκτιμά ότι με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει την κρίση και να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη.
Απ' την πλευρά της η Επίτροπος, Κορίνα Κρέτσου δεσμεύτηκε να προσφέρει «όλη τη βοήθεια που θα απατηθεί τα επόμενα χρόνια και προτίθεμαι να πάω στην Ελλάδα αμέσως μετά την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να εξηγήσω στις Διαχειριστικές Αρχές πώς να αξιοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό αυτές τις νέες δυνατότητες και να διασφαλίσω άμεση, αποτελεσματική και στρατηγική χρήση των κεφαλαίων».
Πολύ θετικές χαρακτήρισε τις προτάσεις ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης καθώς «μπορούν να συνεισφέρουν στην ενίσχυση της ρευστότητας με εμπροσθοβαρείς πληρωμές και παροχή ευελιξίας για την αποπληρωμή των έργων».
«Εξαιτίας του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης των προγραμμάτων της περιόδου 2007-2013 μέχρι το τέλος του 2015 και για να αξιοποιηθεί η χρηματοδοτική ασφάλεια που δημιουργούν οι νέες προτάσεις, απαιτείται η άμεση συνεργασία και ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων μερών» επισήμανε.
Συζητήθηκε επίσης η διαδικασία επιτάχυνσης της προετοιμασίας και υποβολής έργων από την ελληνική πλευρά στο νέο Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη (Σχέδιο Γιούνκερ).
Μετά από αίτημά της, η Ελλάδα θα συνεχίσει να επωφελείται από ειδικά διαμορφωμένη τεχνική βοήθεια για μεταρρυθμίσεις και εφαρμογή από την νέα Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Επιτροπής.
Η Υπηρεσία ξεκίνησε το έργο της την 1η Ιουλίου και στηρίζεται στην πολύτιμη εμπειρία της Task Force για την Ελλάδα και άλλη τεχνική βοήθεια που προσέφεραν τα κράτη-μέλη.
«Η τεχνική βοήθεια μπορεί να προσφερθεί σε μια σειρά τομέων πολιτικής, σε συμφωνία με τις Ελληνικές Αρχές» αναφέρει ο κ. Σταθάκης.