Χ. Φώλιας: Εθνικό το στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε

Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2005 14:08

«Βάζουμε τον πήχη ψηλά και δεν διστάζουμε να αναμετρηθούμε με τις προκλήσεις του μέλλοντος. Oι εξελίξεις δεν περιμένουν και το στοίχημα θα κερδηθεί μόνο από αυτούς που είναι έτοιμοι και μπορούν αποτελεσματικά να απαντήσουν στις προκλήσεις των καιρών. Αυτό το στοίχημα καλούμαστε να κερδίσουμε και δεν είναι ένα κυβερνητικό στοίχημα, αλλά ένα Εθνικό στοίχημα».

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστος Φώλιας, μιλώντας στο 2ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, εν όψει της 4ης Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013.

«Καλούμαστε όχι μόνο να κερδίσουμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ, αλλά και να κερδίσουμε και τον χαμένο χρόνο από τις αστοχίες και τα λάθη του παρελθόντος», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομίας θυμίζοντας στους συμμετέχοντες τα δημοσιονομικά ελλείμματα, τα συσσωρευμένα χρέη, την θεσμική αναποτελεσματικότητα και τις διαρθρωτικές αδυναμίες που «κληρονόμησε» η σημερινή κυβέρνηση από την προηγούμενη.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας ήδη προωθείται η αναμόρφωση του καθεστώτος διαχείρισης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), στη βάση τεχνοκρατικών κανόνων, προκειμένου να ενταχθεί στο Εθνικό Πλαίσιο Στήριξης (ΕΠΣ), με συγκεκριμένους κανόνες εξειδίκευσής του σε ετήσιο πρόγραμμα και με αναβαθμισμένες δομές και διαδικασίες διαχείρισης και υλοποίησης.

Παράλληλα προωθείται ταχύτατα η δημιουργία 5 Μειζόνων Περιφερειών, που αντικείμενό τους θα έχουν το σχεδιασμό, τη διαχείριση, την παρακολούθηση, τον έλεγχο και την αξιολόγηση του αναπτυξιακού προγραμματισμού της χωρικής τους αρμοδιότητας.

Ακόμη δημιουργούνται νέα «συστήματα» των «Αναπτυξιακών Οργανισμών Περιφέρειας» (ΑΟΠ), τα οποία θα υποστηρίζουν τους Τελικούς Δικαιούχους που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια.

Τέλος γενικεύεται η παροχή χρηματοοικονομικών πρακτικών διευκολύνσεων και Εγγυήσεων σε ΟΤΑ και επιχειρήσεις για έργα και δράσεις υποδομών και μη, με έμφαση πάντα στην Περιφέρεια.

«Όραμά μας είναι να κάνουμε τη χώρα μας έναν ελκυστικό τόπο για να ζει κανείς, να επενδύει, να παράγει και να δημιουργεί. Ήρθε λοιπόν η ώρα να ξεπεράσουμε τα λάθη και τις αδυναμίες του παρελθόντος και να δεσμευτούμε υπεύθυνα για επιλογές που θα επιτρέψουν στους Έλληνες να αισιοδοξούν. Επιλογές που θα δημιουργούν τους όρους και τις προϋποθέσεις για δυναμική, ισόρροπη και διατηρήσιμη ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ελλάδα. Επιλογές που θα διευρύνουν την παραγωγική δράση της χώρας και θα πολλαπλασιάζουν τις ευκαιρίες ευημερίας για όλους τους Έλληνες», κατέληξε ο κ. Φώλιας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα