ΟΠΕΚ: Αποφάσισε τη διατήρηση της παραγωγής πετρελαίου

Στα σημερινά επίπεδα
Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2005 11:26

ΣΤΑ σημερινά επίπεδα αποφάσισε να διατηρήσει την παραγωγή πετρελαίου ο ΟΠΕΚ, προκειμένου να αποφύγει τον «εκφοβισμό» της αγοράς, καθώς το πετρέλαιο διαπραγματεύεται κοντά στα 60 δολ. το βαρέλι, τη στιγμή που ο καιρός στο Βόρειο Ημισφαίριο της Γης, γίνεται πιο ψυχρός.

«Νομίζω ότι η τιμή είναι ακόμη υψηλή, ο χειμώνας μπήκε και φαίνεται ότι θα είναι πολύ πιο κρύος», είπε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ σεΐχης, Ahmad Fahd al-Sabah, μιλώντας σήμερα στο Κουβέϊτ.

«Νομίζω ότι η τιμή είναι ακόμη υψηλή, ο χειμώνας μπήκε και φαίνεται ότι θα είναι πολύ πιο κρύος», είπε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ σεΐχης, Ahmad Fahd al-Sabah, μιλώντας σήμερα στο Κουβέϊτ. «Οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ θα συναντηθούν πάλι τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο για να εξετάσουν εκ νέου αυτήν την απόφαση», είπε. «Δεν θέλουμε να τρομάξουμε την αγορά», κατέληξε ο σεΐχης.

Ο ΟΠΕΚ συμφώνησε τον Σεπτέμβριο να παράγει όσο πετρέλαιο χρειάζεται, μετά την αναρρίχηση των τιμών του στη Ν. Υόρκη στα 70,85 δολ. το βαρέλι, μία ημέρα μετά το πέρασμα του τυφώνα «Katrina» από τον Κόλπο του Μεξικό στις ΗΠΑ. Η προσφορά για την επιπλέον παραγωγή πετρελαίου θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου, επειδή το πετρέλαιο δεν αφορά τη ζήτηση του χειμώνα και θα αποθηκευθεί για έκτακτες ανάγκες, συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ.

Ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να υιοθετήσει παρόμοια διαδικασία της International Energy Agency (ΙΕΑ) στην απόφαση εάν θα καλύψει τα 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε δυναμικότητα, είπε χθες ο al-Sabah. Η παραγωγή προσφέρθηκε το τέταρτο τρίμηνο μετά την έλευση των τυφώνων «Katrina» και «Rita», που είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των περισσότερων διυλιστηρίων στον Κόλπο του Μεξικό.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ τον Σεπτέμβριο να προσφέρει όλη τη δυναμικότητά του, έγινε μετά τη συμφωνία της IEA για απελευθέρωση των έκτακτων αποθεμάτων, μετά τους τυφώνες. Αυτή, ήταν μόλις η δεύτερη φορά που η ΙΕΑ έκανε κάτι ανάλογο μέσα στις τρεις δεκαετίες της ύπαρξής της.

«Δεν υπάρχει θέμα για τα 2 εκατ. βαρέλια, οπότε πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να τα βάλουμε πάλι στην αγορά», είπε σήμερα προς τους δημοσιογράφους ο al-Sabah, στην πόλη του Κουβέϊτ, όπου γίνεται η σύσκεψη των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα