ConocoPhillips: Συμφωνία 35,6 δισ. δολ. για την εξαγορά της Burlington

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2005 07:06

ΣΥΜΦΩΝΙΑ, για την εξαγορά της εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου των ΗΠΑ, Burlington Resources Inc., αντί του ποσού των 35,6 δισ. δολ. σε μετρητά και μετοχές, έκλεισε η ConocoPhillips, καθώς ο πρόεδρός της James Mulva, επιδιώκει να αυξήσει τα αποθέματα και να ανταγωνιστεί τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαιοειδών στον κόσμο.

Η ConocoPhillips, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ, θα καταβάλλει 92 δολ. για κάθε μία μετοχή της Burlington, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Η αξία, βασίζεται στην τιμή της μετοχής της ConocoPhillips στις 9 Δεκεμβρίου, πριν τα δημοσιεύματα για τη συγχώνευση. Η τιμή, είναι 12% υψηλότερη από τη σημερινή τιμή κλεισίματος. Η συγχώνευση, θα είναι η μεγαλύτερη στον κλάδο από το 2001, που η Chevron Corp. συμφώνησε να εξαγοράσει την Texaco Inc.

Ο Mulva, 59 ετών, χρησιμοποιεί της εξαγορές, με στόχο να φτάσει την Chevron, την δεύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών των ΗΠΑ, καθώς οι πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου βρίσκονται πιο δύσκολα και είναι πιο ακριβές. Πέρυσι, η ConocoPhillips άντλησε περισσότερο αό τα αποθέματά της, απ' ό,τι τα αντικατέστησε μέσω εξερεύνησης.

Φέτος, οι εταιρείες ενεργείας των ΗΠΑ, συμφώνησαν να δαπανήσουν περισσότερα από 197 δισ. δολ., σε εξαγορές. Το ποσόν, είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο που δαπάνησαν το 2004 και το υψηλότερο από το 1999, χρονιά κατά την οποία είχαν δαπανηθεί 202 δισ. δολ., σε εξαγορές, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις.

Με τη συγχώνευση των ConocoPhillips και Burlington – και οι δύο εδρεύουν στο Χιούστον – θα δημιουργηθεί η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου των ΗΠΑ, μετά την BP που εδρεύει στο Λονδίνο. Σήμερα, η ConocoPhillips κατέχει την έκτη θέση και η Burlington Resources την δωδέκατη. Η ConocoPhillips είπε, ότι θα καταβάλλει 46,50 δολ. σε μετρητά και 0,7214 μετοχές για κάθε μία μετοχή της Burlington.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα