Πάνω από τα 61 δολ. διαπραγματεύεται το αργό

Καθώς εικάζεται μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ το 2006
Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2005 09:10

ΠΑΝΩ από τα 61 δολ. το βαρέλι διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο για δεύτερη ημέρα στη Ν. Υόρκη, μετά την ένδειξη του ΟΠΕΚ ότι ενδέχεται να μειώσει την παραγωγή το 2006 και τις προβλέψεις ότι χιονοθύελλα θα αυξήσει τη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης στις ΗΠΑ.

Ο ΟΠΕΚ είπε ότι η χαμηλότερη ζήτηση το δεύτερο τρίμηνο, ενδέχεται να οδηγήσει τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, να μειώσουν την παραγωγή τους, κατά τη σύσκεψή τους τον επόμενο μήνα. Οι τιμές, σημείωσαν χθες αύξηση πλέον του 3%, με τη συνάντηση των μελών του Οργανισμού στο Κουβέϊτ. Η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ, που αποτελεί το 80% της συνολικής κατανάλωσης του καυσίμου στη χώρα, θα είναι 13% υψηλότερη από τα φυσιολογικά επίπεδα αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τη χθεσινή πρόβλεψη της Weather Derivatives.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου διαπραγματεύθηκε στα 61,02 δολ. το βαρέλι, 28 σεντς χαμηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Νymex) στις 2:03' μ.μ. στη Σιγκαπούρη. Σήμερα οι τιμές βρίσκονται 49% υψηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι.

Χθες, τα συμβόλαια του Ιανουαρίου σημείωσαν αύξηση 1,91 δολ., ποσοστό 3,2%, φθάνοντας στα 61,30 δολ. το βαρέλι και στα υψηλότερα επίπεδα από το κλείσιμο στις 3 Νοεμβρίου. Οι τιμές του μαύρου χρυσού, που διαμορφώθηκαν υψηλότερα κατά τη διάρκεια των επτά από τις εννέα τελευταίες συνεδριάσεις, αυξήθηκαν 10% από τα χαμηλότερα επίπεδα πέντε μηνών των 55,40 δολ. το βαρέλι, στα οποία είχαν υποχωρήσει στις 18 Νοεμβρίου.

Το πετρέλαιο θέρμανσης για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου, σημείωσε αύξηση 0,65 σεντς, ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στο 1,7790 δολ. το γαλόνι, στις συναλλαγές μετά τη συνεδρίαση. Τα συμβόλαια σημείωσαν αύξηση 4,07 σεντς, ποσοστό 2,4%, φθάνοντας χθες τα 1,7725 δολάρια. Σε σύγκριση με πέρυσι, οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης βρίσκονται 41% υψηλότερα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα