ΕΚΤ: Αύξηση του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ

Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2015 15:51
UPD:18:14
EPA/ARNE DEDERT

Σχολιάζοντας το πρόγραμμα της Ελλάδας, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι εμπεριέχει «εντυπωσιακή» λίστα μεταρρυθμίσεων.

Την αύξηση της έκτακτης ρευστότητας που χορηγεί στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου από τη Φρανκφούρτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Η αύξηση ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ για μία εβδομάδα.

«Η απόφαση να αυξήσουμε τον ELA σήμερα ήταν συμμετρική με την απόφαση να τον παγώσουμε πριν από μερικές ημέρες», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, αναγνωρίζοντας ότι «τα πράγματα έχουν αλλάξει τώρα με την απόφαση για "χρηματοδότηση – γέφυρα" αλλά και την ψήφιση από διάφορα κοινοβούλια της συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές».

Αποκάλυψε, πάντως, ότι τις προηγούμενες ημέρες «υπήρξαν φωνές τις προηγούμενες ημέρες που μιλούσαν για έλξη του ELA προς το μηδέν κάτι που θα οδηγούσε σε κατάρρευση».

ΕΡΤ1

«Υπήρχαν τοποθετήσεις από αξιωματούχους για διακοπή του ELA τις προηγούμενες ημέρες, αλλά η ΕΚΤ δεν αποφασίζει ποιο κράτος μέλος παραμένει και ποιο όχι», είπε ο κ. Ντράγκι και πρόσθεσε ότι Η ΕΚΤ συνεχίζει να ενεργεί υπό την υπόθεση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης.

«Η ΕΚΤ αποδέχθηκε την αξιολόγηση της Τράπεζας της Ελλάδος όσον αφορά την ανάγκη άμεσης ρευστότητας. Η διαδικασία βελτιώνει την ποιότητα των collaterals που μπορούν να δίνουν οι ελληνικές τράπεζες», ανέφερε, προσθέτοντας πως σήμερα δεν υπήρξε απόφαση για «κούρεμα» στις ελληνικές εγγυήσεις (collaterals).

Αναφερόμενος στην προοπτική να συμπεριληφθεί και η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), ο κ. Ντράγκι είπε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει το νωρίτερο μετά από μια επιτυχημένη αξιολόγηση.

«Κανείς δεν αμφισβήτησε ποτέ ότι η ελάφρυνση χρέους είναι αναγκαία» 

Σε ό,τι αφορά το χρέος υπογράμμισε ότι «κανείς δεν αμφισβήτησε ποτέ ότι η ελάφρυνση χρέους είναι αναγκαία για την Ελλάδα», ενώ απέρριψε τις συζητήσεις για το ενδεχόμενο Grexit καθώς, όπως είπε, «από μόνες τους δεν αποδυναμώνουν την Ένωση».

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι η επιβολή των περιορισμών στις ροές κεφαλαίων (capital controls) ήταν απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και ότι είναι δύσκολο να γίνει πρόβλεψη για το πότε θα αρθούν.

Είπε επίσης ότι οι καταθέσεις που έχουν απομείνει στις ελληνικές τράπεζες είναι κυρίως από μικροκαταθέτες και τόνισε πως πρέπει να αποφευχθεί ένα κύμα μαζικών αναλήψεων.

Ο Μάριο Ντράγκι σημείωσε επίσης πως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Ελλάδα θα αποπληρώσει την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου και πρόσθεσε ότι πρέπει να αποπληρωθεί και το ΔΝΤ.

«Εντυπωσιακή» λίστα μεταρρυθμίσεων στο νέο πρόγραμμα

Αναφερόμενος στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι υπάρχουν αμφιβολίες ως προς τη δυνατότητα και τη βούληση για την εφαρμογή του, για να προσθέσει ότι εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί με αποφάσεις πολιτικής που θα απομακρύνουν τις αμφιβολίες.

Τόνισε, πάντως, ότι εμπεριέχει μια «εντυπωσιακή» λίστα μεταρρυθμίσεων.

«Επαρκώς κεφαλαιοποιημένες οι τράπεζες»

Για τις ελληνικές τράπεζες ανέφερε ότι με τα εποπτικά κριτήρια που θέτει ο Ευρωπαϊκό Μηχανισμός τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένα καθώς οι σχετική δείκτες επάρκειας (Τier1 Cet1) υπερβαίνουν τα ελάχιστα αποδεκτά όρια.

Ωστόσο όπως είπε εγείρονται ερωτήματα για την μακροπρόθεσμη προοπτική καθώς η κεφαλαιακή τους επάρκεια θα δεχθεί πιέσεις εξαιτίας της αναμενόμενης αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επιπροσθέτως ένα μεγάλο μέρος του κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών επηρεάζεται από την πιστοληπτική ικανότητα του Ελληνικού Δημοσίου καθώς συνίσταται στον αναβαλλόμενο φόρο.

Εκτίμησε ωστόσο ότι τα 25 δισ. ευρω τα οποία προβλέπει το νέο πρόγραμμα να διατεθούν για τις τράπεζες, επαρκούν για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα