Ο Αθανάσιος Κελέμης, γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, μιλώντας στην Deutsche Welle, αξιολόγησε θετικά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.
Οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της, που έφεραν τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας, κατέληξαν τελικά το πρωί της Δευτέρας στη συμφωνία των δύο πλευρών. Μία συμφωνία που, σύμφωνα με τον Αθανάσιο Κελέμη, αξιολογείται κατ’ αρχήν θετικά από τους εκπροσώπους της ελληνικής οικονομίας παρότι, όπως είπε, δεν είναι ακόμη γνωστά όλα τα επιμέρους στοιχεία της.
Μιλώντας στην DW, ο κ. Κελέμης αναφέρθηκε στη μη υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων κατά τα προηγούμενα πέντε χρόνια, γεγονός που απέδωσε στις ισχυρές εξαρτήσεις που δημιουργούσαν οι εκτεταμένες πελατειακές σχέσεις στην Ελλάδα. Εκτίμησε, όμως, ότι αυτό θα αλλάξει στο εξής.
Όπως διευκρίνισε, «έχουμε τώρα στην Ελλάδα μια άλλη κυβέρνηση, που δεν φέρει τα βάρη του παρελθόντος. Προέρχεται από έναν χώρο που έχει αναλάβει να βάλει τάξη στο ελληνικό κράτος και να σπάσει τις πελατειακές δομές. Επιπλέον, η ελληνική κοινωνία έχει γίνει λίγο ωριμότερη και έχει αντιληφθεί τι διακυβεύεται: Η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Όμως, και οι διάφορες μεμονωμένες ομάδες συμφερόντων έχουν αντιληφθεί ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν το παιχνίδι που έπαιζαν επί δεκαετίες».
Ένα βασικό στοιχείο της νέας συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών είναι οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας. Για τον σκοπό αυτόν, εξάλλου, προβλέπεται και η δημιουργία ειδικού ταμείου με έδρα την Αθήνα, στο οποίο θα ενταχθούν περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου, από την εκποίηση ή εκμετάλλευση των οποίων εκτιμάται ότι θα προκύψουν έσοδα 50 δισ. ευρώ.
Ο γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου δεν διαφώνησε με τη λογική των αποκρατικοποιήσεων, ωστόσο διατύπωσε ενστάσεις για την καταλληλότητα της χρονικής συγκυρίας. «Τώρα είναι μια κακή χρονική συγκυρία για εκποίηση δημόσιας περιουσίας. Είτε πρόκειται για οικόπεδα είτε για μετοχικά μερίδια εταιρειών του δημοσίου, πρέπει να περιμένει κανείς έως ότου οι τιμές ανέβουν και πάλι, μέχρι να επανέλθει και πάλι αίσθημα σιγουριάς στη χώρα και να υπάρξουν προοπτικές ανάπτυξης».
Ο Αθανάσιος Κελέμης επέκρινε επίσης την απόφαση της κυβέρνησης για διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου στην Ελλάδα, το οποίο, όπως εκτίμησε, έφερε τη χώρα σε ακόμη δυσμενέστερη οικονομική κατάσταση. Τονίζει, ωστόσο, πως η πρόταση των δανειστών που απέρριψε ο ελληνικός λαός δεν ταυτίζεται με το περιεχόμενο της νέας συμφωνίας. Όπως είπε, «αν πιστέψει κανείς τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τότε στο κείμενο έγιναν ορισμένες ποιοτικές βελτιώσεις. Υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε σχέση με την εκδοχή που απορρίφθηκε».
Πηγή: Deutsche Welle