Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2005 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, μετά την υποχώρηση του δολαρίου έναντι των νομισμάτων της περιφέρειας, μειώνοντας την αξία των πωλήσεων που πραγματοποιούν οι εταιρείες στο εξωτερικό. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωναν οι μετοχές της Nippon Steel Corp. και της Samsung Electronics Co.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 υποχώρησε 0,9% από τα υψηλότερα επίπεδα πλέον των δύο ετών στα οποία είχε αναρριχηθεί, φθάνοντας στις 15.634,27 μονάδες, στη 1:15' μ.μ. στο Τόκυο. Απώλειες επίσης σημείωναν οι μετοχές, μετά την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας για τον δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, που απογοήτευσε μερικούς επενδυτές.

Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi σημείωνε απώλειες 0,2%, υποχωρώντας από τα υψηλότερα επίπεδα ρεκόρ στα οποία αναρριχήθηκε χθες. Απώλειες σημείωναν οι δείκτες στο Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη και τις Φιλιππίνες, ενώ ανοδικά κινούντο στη Σιγκαπούρη, την Αυστραλία, τη Ν. Ζηλανδία, τη Μαλαισία και την Κίνα.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωνε άνοδο 0,1%, φθάνοντας στις 119,56 μονάδες, κυρίως επειδή ο δείκτης χαρακτηρίζεται από δολάρια και οι μετοχές από τις οποίες αποτελείται τιμώνται σε τοπικά νομίσματα.

Το γιέν ισχυροποιήθηκε έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, φθάνοντας τα 118,80 από 119,95 που ήταν χθες, οδεύοντας να σημειώσει τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις 21 Ιουλίου, όταν η Κίνα επαναξιολόγησε το νόμισά της. Εναντι του ουόν της Ν. Κορέας το δολάριο υποχώρησε 0,7%, φθάνοντας στο 1,019,2. Το ουόν οδεύει να κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών. Απώλειες σημείωσε το δολάριο έναντι και του δολαρίου της Ταϊβάν και της Σιγκαπούρης, καθώς και του μπατ της Ταϊλάνδης, κατά τη διαπραγμάτευσή του στην Ασία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα