Iαπωνία: Στο 21 ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης

Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2005 07:26

ΣΤΑ υψηλότερα επίπεδα αναρριχήθηκε μέσα στο έτος, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Ιαπωνία, ωθώντας τις εταιρείες να διπλασιάσουν τις προβλέψεις τους για τα κέρδη και να αυξήσουν τα σχέδια των επενδύσεων, καθώς αυξάνεται η ζήτηση στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο. Στα ύψη αναρριχήθηκε το γιέν.

Ο δείκτης Tankan, της Bank of Japan, για την εμπιστοσύνη μεταξύ των μεγάλων βιομηχανιών, αναρριχήθηκε στο 21 το τέταρτο τρίμηνο, από 19 που ήταν το τρίτο. Ο δείκτης για τις εταιρείες – εκτός βιομηχανιών – όπως των εταιρειών λιανικής πώλησης, αυξήθηκε στο 17 και στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 13 ετών. Θετικός αριθμός σημαίνει ότι οι αισιόδοξοι υπερέβησαν τους απαισιόδοξους.

Οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Matsushita Electric Industrial Co. και της Toyota Motor Co., αυξάνουν τις επενδύσεις τους, καθώς το πιο αδύναμο γιέν, ωθεί σε επίπεδα ρεκόρ τις εξαγωγές. Οι δαπάνες των καταναλωτών αυξάνονται, καθώς οι εταιρείες προσλαμβάνουν κόσμο και αυξάνουν τους μισθούς, διατηρώντας την ανάκαμψη σε μία οικονομία, η οποία γνώρισε τρεις υφέσεις από το 1991.

Το γιέν αναρριχήθηκε στα 118,73 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 11:58' π.μ. στο Τόκυο, από 120 γιέν που ήταν πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε 0,6%, φθάνοντας στις 15.677,36 μονάδες, στις 11 π.μ. στο Τόκυο, μετά το κλείσιμό του στα υψηλότερα επίπεδα πλέον των πέντε ετών, χθες. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας, υποχώρησε 2,5 μονάδες βάσης, στο 1,555%.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ στις 29 Νοεμβρίου, η οικονομία της Ιαπωνίας θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2% το 2006, υστερώντας της πρόβλεψης του Οργανισμού για ανάπτυξη 3,5% της οικονομίας των ΗΠΑ, αλλά κοντά στην οικονομική ανάπτυξη των 12 χωρών μελών της Ε.Ε. για την οποία ο ΟΟΣΑ προβλέπει ρυθμό 2,1%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα