Χιλή: Αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού

Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2005 10:38

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ διατήρησε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Χιλής τα βασικά επιτόκια δανεισμού, για πρώτη φορά μέσα σε πέντε μήνες, καθώς η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση του εθνικού νομίσματος, πέσο, περιόρισαν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Τα μέλη της Κεντρικής Τράπεζας, διατήρησαν αμετάβλητα τα επιτόκια στο 4,5%, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση στο Web site της.

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, κατά πάσα πιθανότητα, θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια το επόμενο έτος, αρχίζοντας με αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Ιανουάριο, ανέφερε ο Alberto Ramos, οικονομικός αναλυτής της Λατινικής Αμερικής με την Goldman, Sachs & Co.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Χιλής, υποχώρησε 0,2% τον Νοέμβριο, έναντι του Οκτωβρίου, για πρώτη φορά μέσα σε εννέα μήνες. Ο πληθωρισμός ήταν 3,6% το δωδεκάμηνο έως και τον Νοέμβριο, χαμηλότερος από το 4,1% που ήταν τον Οκτώβριο και από τα υψηλότερα επίπεδα 31 μηνών.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ramos, τα επιτόκια δανεισμού στη Χιλή μέχρι τα μέσα του 2006, θα αυξηθούν στο 5,5%.

Το πέσο σημείωσε άνοδο 9% φέτος έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, καθώς η εισροή δολαρίων αυξήθηκε, μετά την άνοδο της τιμής του χαλκού, του κύριου εξαγωγικού προϊόντος της χώρας, σε επίπεδα ρεκόρ. Σήμερα το νόμισμα υποχώρησε 0,1%, φθάνοντας στα 511,25 πέσος έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, στις 4:34' μ.μ. Ισχυρότερο νόμισμα βοηθά στη μείωση του πληθωρισμού, κατέληξε ο Ramos.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα