Γ. Βαρουφάκης: Σκεφτόμουν Grexit από την πρώτη μέρα

Ο τέως ΥΠΟΙΚ είχε εισηγηθεί παράλληλο νόμισμα και κούρεμα των ομολόγων της ΕΚΤ
Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015 17:49
UPD:18:10
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Ερωτηθείς αν είχε στο μυαλό του ένα Grexit είπε: «Ναι, απολύτως. Σκεφτόμουν το Grexit από την πρώτη ημέρα».

Την αποκάλυψη ότι ο ίδιος είχε εισηγηθεί στην κυβέρνηση να εκδοθεί παράλληλο νόμισμα και να κουρευτούν τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αλλά δεν βρήκε στήριξη, έκανε ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά την παραίτησή του, στο New Statesman, ο κ. Βαρουφάκης παραδέχτηκε επίσης ότι από την πρώτη ημέρα σκεφτόταν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν είχε στο μυαλό του ένα Grexit είπε: «Ναι, απολύτως. Σκεφτόμουν το Grexit από την πρώτη ημέρα».

Όπως είπε, από την αρχή των διαπραγματεύσεων, οι πιστωτές του ξεκαθάρισαν πως θα πρέπει είτε θα δεχθεί τη συμφωνία είτε η συμφωνία είναι νεκρή. Τόνισε επίσης πως ενώ η ελληνική πλευρά παρουσίαζε τα στοιχεία που της ζητούνταν και ανέπτυσσε τα σχέδιά της για τον ΦΠΑ, οι πιστωτές απέρριπταν της προτάσεις χωρίς να δίνουν κάποια δική τους εναλλακτική πρόταση.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι το Eurogroup ελέγχεται παντελώς και πλήρως από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ σημείωσε πως υπήρχε μια ελαφρά μόνο διαφοροποίηση της Γαλλίας από τη γερμανική γραμμή.

«Η άποψή μου ήταν ότι θα έπρεπε να είμαστε πολύ προσεκτικοί να μην ενεργοποιήσουμε την προετοιμασία για Grexit. Δεν ήθελα αυτό να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Αλλά επίσης πίστευα πως τη στιγμή που το Eurogroup μας έκλεισε τις τράπεζες, θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία», σημείωσε.

Σχετικά με τις δυο επιλογές της Ελλάδας, δηλαδή την άμεση έξοδο από το ευρώ ή την έκδοση IOUs, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως δεν πίστευε ποτέ πως θα έπρεπε η χώρα να πάει κατευθείαν σε νέο νόμισμα. «Η άποψή μου ήταν πως αν τολμούσαν να κλείσουν τις τράπεζές μας, κάτι που θεωρούσα επιθετική κίνηση απίστευτης ισχύος, θα πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά χωρίς να περνάμε το σημείο χωρίς επιστροφή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα πρέπει να εκδώσουμε δικά μας IOUs, ή τουλάχιστον να ανακοινώσουμε ότι θα εκδώσουμε δική μας ρευστότητα σε ευρώ. Θα πρέπει να «κουρέψουμε» τα ελληνικά ομόλογα του 2012 που κατέχει η ΕΚΤ ή να ανακοινώσουμε ότι θα το κάνουμε. Και θα πρέπει να πάρουμε τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτό ήταν το τρίπτυχο, τα τρία πράγματα με τα οποία νόμισα ότι έπρεπε να απαντήσουμε αν η ΕΚΤ έκλεινε τις τράπεζές μας», συμπλήρωσε ο Γ. Βαρουφάκης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα