Μικρό βήμα από το Λονδίνο για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2005 15:52
UPD:15:59

Η βρετανική προεδρία πρότεινε σήμερα ελαφρά αύξηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για την περίοδο 2007-2013 στα 849,3 δισεκατομμύρια ευρώ (1,03% του ΑΕΠ της Ε.Ε.), από 847 δισ. ευρώ. Το Λονδίνο, ωστόσο, εμμένει στη θέση του όσον αφορά τη βρετανική έκπτωση στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Σε ανακοίνωσή του, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο διευκρινίζει ότι η νέα πρόταση θα επιτρέψει την αύξηση της βοήθειας για την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία και τη Λετονία. Αρχικώς η κυβέρνηση Μπλερ εισηγήθηκε περικοπές στα περιφερειακά προγράμματα των 10 νέων κρατών της τάξεως των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ και σήμερα μετακινήθηκε στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας ζήτησε να χορηγηθούν επιπλέον κονδύλια στη Σλοβακία και τη Λιθουανία για τον παροπλισμό των πυρηνικών τους μονάδων.

Μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, κρίνει η Ισπανία.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την περίοδο 2007 έως 2013, ενώ συνεδριάζει την Πέμπτη και την Παρασκευή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, το τελευταίο επί βρετανικής προεδρίας.

Η κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ έχει καταστήσει σαφές ότι αν δεν υπάρξει μια θεμελιώδης μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, δεν θα υποχωρήσει περαιτέρω στο θέμα της έκπτωσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα