Η Βιέννη θα χαιρέτιζε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη τονίζει ο Αυστριακός Ομοσπονδιακός Πρόεδρος

Κυριακή, 12 Ιουλίου 2015 23:41
UPD:23:42
EPA/ESTELA SILVA

Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ.

Η Αυστρία θα χαιρέτιζε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, όπως θα χαιρέτιζε την εξεύρεση μιας λύσης μέσα από τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο αυτές είναι για διαφόρους λόγους πολύ δύσκολες, επεσήμανε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, σε σημερινή συνέντευξη του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, προειδοποιώντας εμμέσως για μια απώλεια κύρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περίπτωση ενός Grexit. 

Στην πολιτική, όπως είπε, πρέπει να λαμβάνονται ιδιαίτερα υπ' όψιν οι τύχες των ανθρώπων και στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί που δεν φταίνε σε τίποτε για την κρίση, όπως υπάρχουν και αυτοί που μπορούν να κάνουν πολλά αλλά φοροδιαφεύγουν ή υποβάλλουν παραποιημένα στοιχεία.

Ο ίδιος, όπως επίσης πολλοί Αυστριακοί και ξένοι οικονομολόγοι και ειδικοί, κατανοούν τον ελληνικό πληθυσμό που δεν θέλει τη συνέχιση της πολιτικής που αύξησε την ανεργία και συρρίκνωσε την οικονομία, ωστόσο, όπως ανέφερε, άλλο είναι η κατανόηση και άλλο η εξεύρεση λύσης που να είναι ρεαλιστική, να μπορεί να εφαρμοστεί και να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους.

Ως προς τη διαγραφή ελληνικού χρέους, επεσήμανε ότι ο όρος έχει γίνει ένας είδος «ταμπού», αλλά υπάρχει ευελιξία σε ό, τι αφορά τις προθεσμίες αποπληρωμής και τη μείωση των επιτοκίων, ενώ κανένας, όπως σημείωσε, δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι τα χρήματα των δανείων θα επιστραφούν στο σύνολό τους.

Ο Αυστριακός Πρόεδρος άσκησε εμμέσως πλην σαφώς κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για «ατυχείς ελιγμούς», όπως το «αιφνιδιαστικό δημοψήφισμα, το οποίο κρατούσε μυστικό μέχρι την τελευταία στιγμή», ενώ αυτή παρουσίασε πρόταση η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ως έχει, ωστόσο μέσα από διαπραγματεύσεις θα μπορούσε να πειστεί κάποιος για τη σοβαρότητά της.

Στη συνέχεια παρατήρησε πως στο παρελθόν χάθηκε χωρίς λόγο πολύς χρόνος και ως εκ τούτου κάθε ώρα για διαπραγματεύσεις είναι πολύτιμη, σημειώνοντας ότι από την ελληνική Βουλή θα πρέπει να ψηφιστούν μέτρα ως εγγυήσεις για να μπορέσει να υπάρξει κατόπιν συμφωνία.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα