Abgenix: Στα ύψη οι μετοχές της στη Φραγκφούρτη

Μετά την αποδοχή προσφοράς εξαγοράς από την Amgen ύψους 2,2 δισ. δολ.
Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2005 12:39

ΣΤΑ ύψη αναρριχήθηκαν οι μετοχές της Abgenix Inc. στη Γερμανία, μετά την αποδοχή της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας της προσφοράς εξαγοράς ύψους 2,2 δισ. δολ. σε μετρητά από την Amgen Inc., τη μεγαλύτερη εταιρεία βιοτεχνολογίας στον κόσμο.

Οι μετοχές της Abgenix σημείωσαν άνοδο 50%, φθάνοντας στα 18,03 ευρώ η μία (21,67 δολ.) στη Φραγκφούρτη, μετά το χθεσινό τους κλείσιμο στο Nasdaq της Ν. Υόρκης, στα 14,65 δολ. η μία. Η Amgen, πρόσφερε 22,50 δολ. για κάθε μετοχή της Abgenix, 54% περισσότερα από τη χθεσινή τιμή κλεισίματος της μετοχής της. Η ανακοίνωση, έγινε μετά το κλείσιμο των αγορών στις ΗΠΑ.

Η αγορά θα δώσει την πλήρη κυριότητα στην Amgen του φαρμάκου για τον καρκίνο του κόλον του εντέρου (το εντερικό τμήμα από το τυφλό έντερο έως την αρχή του απευθυσμένου), το οποίο αναπτύσσουν από κοινού. Αυτή η εμπορική συναλλαγή θα είναι η μεγαλύτερη για την Amgen, η οποία αγόρασε το 2002 την Immunex, αντί του ποσού των 8,8 δισ. δολ., αποκτώντας σκεύασμα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Πέρυσι, η εταιρεία αγόρασε την Tularik Inc., αντί του ποσού του 1,2 δισ. δολ., αποκτώντας πειραματικά σκευάσματα κατά του καρκίνου, της παχυσαρκίας και των παθήσεων καρδιάς. Ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Kevin Sharer, αυξάνει την ανάπτυξη προϊόντων, μέσω εξαγορών.

Η Amgen χρησιμοποιεί μετρητά για μια αγορά για πρώτη φορά, μετά την εμπορική συναλλαγή της Immunex. Το τέταρτο τρίμηνο βρήκε την εταιρεία με ρευστότητα 5,55 δισ. δολ. και βραχυπρόθεσμες επενδύσεις, τις δεύτερες μεγαλύτερες παρά ποτέ στην ιστορία της.

Την περασμένη εβδομάδα η Amgen ανακοίνωσε ότι το διοικητικό της συμβούλιο ενέκρινε σχέδιο αγοράς ιδίων μετοχών, ύψους τουλάχιστον 5 δισ. δολαρίων. Η κίνηση αυτή, θα προσθέσει στην εταιρεία 48,4 εκατ. μετοχές το εννεάμηνο του έτους, ύψους 3,2 δισ. δολ., σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς.

Τέλος η Amgen είπε, ότι περιμένει από την αγορά τη μείωση των κερδών της ανά μετοχή το 2006 και το 2007 κατά επτά έως 10 σεντς ανά μετοχή. Η επίδραση στα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή θα προσαυξηθεί αργότερα υπό την προϋπόθεση της εμπορικής επιτυχίας του σκευάσματος για τον καρκίνο του κόλον, σύμφωνα με την εταιρεία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα