Π. Μπόφινγκερ στη «Ν»: Αλλάξτε την Ελλάδα αντί την Ευρωζώνη

Μην αυξήσετε τον ΦΠΑ, θεσπίστε φόρο πλούτου
Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2015 15:32
UPD:16:39
naftemporiki.gr

«Δεν υπάρχουν ανώδυνες λύσεις πλέον»

Η ελληνική κυβέρνηση επιδίωξε μια θεμελιώδη αντιπαράθεση για τον σχεδιασμό της Ευρωζώνης αντί να παραθέσει διεξοδικές λύσεις για την ελληνική κρίση. Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι αντιμέτωπη με μια επώδυνη συμφωνία ή Grexit. Στη «Ν» ο επιφανής οικονομολόγος, μέλος της «Επιτροπής των Σοφών» στο πλευρό της γερμανικής καγκελαρίας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Würtzburg Πέτερ Μπόφινγκερ.

Μετά από 6 μήνες ενός τυπικού «chicken game» επήλθε η σύγκρουση η οποία στερεί από την Ελλάδα οποιαδήποτε ανώδυνη λύση. Μια συμφωνία θα είναι προς το όφελος και των δύο πλευρών. Το Βερολίνο επιδιώκει να αποφύγει ένα Grexit, το οποίο θα αλλοίωνε τον χαρακτήρα του Ευρώ. Η Ελλάδα έθεσε λάθος προτεραιότητες στη διαπραγμάτευση. Το δημοψήφισμα περιορίζει τη δυνατότητα ελιγμών της ελληνικής κυβέρνησης. Οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν ευθύνες ως προς το εφαρμοζόμενο μείγμα πολιτικής το οποίο «πνίγει» την ανάπτυξη. Η συγκυρία δεν είναι κατάλληλη για περαιτέρω αυξήσεις του ΦΠΑ. Η Αθήνα θα πρέπει να διδαχτεί από την αντίστοιχη γερμανική εμπειρία και να επιβάλει εφάπαξ φόρο πλούτου 50% σε περίοδο αποπληρωμής 30 ετών. Το ελληνικό χρέος απαιτεί ουσιαστική επέκταση των ωριμάνσεων και των περιόδων χάριτος. 

«Ν» συνάντησε τον καθηγητή Μπόφινγκερ στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist στη Βουλιαγμένη: Resurrecting the Greek economy: Great expectations? 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ
[email protected]
@VasKostoulas
Μοντάζ
Βάνιας Σταυρακάκης



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα