ΥΠΕΧΩΔΕ: Δικαιολογητικά και διαδικασία χωροθέτησης Π.Ο.Α.Π.Δ.

Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2005 13:58

Με απόφαση του υπουργου ΠΕΧΩΔΕ, καθορίζονται τα δικαιολογητικά, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις χωροθέτησης Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (Π.Ο.Α.Π.Δ.) για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων του τριτογενούς τομέα .

Όπως είπε ο κ. Σουφλιάς, «με την απόφαση αυτή ενεργοποιούμε τον μηχανισμό των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (ΠΟΑΠΛ) για την χωροθέτηση επενδυτικών σχεδίων και πρωτοβουλιών του τριτογενούς τομέα. Προωθούμε, συνεπώς την ανάπτυξη των παραγωγικών προτεραιοτήτων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο με ειδικούς όρους και προϋποθέσεις του χωροταξικού σχεδιασμού και της προστασίας του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, καθορίζουμε με σαφήνεια τη διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών και τις προϋποθέσεις χωροθέτησής τους, ώστε η Διοίκηση να ανταποκρίνεται έγκαιρα στα αιτήματα ανάληψης των πρωτοβουλιών αυτών» .

Σύμφωνα με το άρθρο 10 του Ν.2742/1999 ως Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (Π.Ο.Α.Π.Δ.) χαρακτηρίζονται θαλάσσιες εκτάσεις, καθώς και χερσαίες περιοχές, που είναι πρόσφορες, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του χωροταξικού σχεδιασμού, για την ανάπτυξη παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ή δραστηριοτήτων πειραματικού χαρακτήρα. Ο θεσμός λειτουργεί συμπληρωματικά προς άλλους παρεμφερείς θεσμούς, όπως τα εμπορευματικά κέντρα του Ν.3333/2005 και οι Περιοχές Οργανωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης του Ν.2545/1997 και δεν επηρεάζει την αυτονομία τους.

Οι ΠΟΑΠΔ μπορεί να εξειδικεύονται κατά κλάδο δραστηριότητας ή τομέα παραγωγής και να διακρίνονται:

α) σε περιοχές αποκλειστικής χρήσης, στις οποίες απαγορεύεται κάθε άλλη δραστηριότητα εκτός από εκείνη στην οποία αποβλέπει ο χαρακτηρισμός της (π.χ ΠΟΑΠΔ ιχθυοκαλλιεργειών) και

β) σε περιοχές κύριας χρήσης, όπου υπό όρους επιτρέπονται και άλλες δραστηριότητες.

Δικαιολογητικά- διαδικασία

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι:

- Παρουσίαση του φορέα ίδρυσης και διαχείρισης της ΠΟΑΠΔ.

- Οικονομοτεχνική μελέτη, η οποία περιλαμβάνει έρευνα αγοράς (market study) και επιχειρηματικό σχέδιο οργάνωσης και λειτουργίας (business plan).

- Τεχνική έκθεση για την τεκμηρίωση των σχετικών με τον καθορισμό της ΠΟΑΠΔ προτάσεων του φορέα. Η τεχνική έκθεση πρέπει να περιέχει στοιχεία σχετικά με την επιλογή της θέσης και της έκτασης της προτεινόμενης Περιοχής, τον τρόπο οργάνωσης και την ένταση των παραγωγικών δραστηριοτήτων, τις απαιτούμενες υποδομές, τον καθορισμό τυχόν Ζωνών Απόλυτης Προστασίας κλπ.

- Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Ο φάκελος με τα δικαιολογητικά υποβάλλεται στη Δ/νση Χωροταξίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες οφείλει να αποστείλει αντίτυπα των δικαιολογητικών στη Δ/νση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ και στις τυχόν κατά περίπτωση αρμόδιες για την έκφραση γνώμης κεντρικές υπηρεσίες άλλων Υπουργείων.

Οι υπηρεσίες αυτές οφείλουν μέσα σε δεκαπέντε (15) εργάσιμες ημέρες από την παραλαβή του φακέλου να γνωστοποιήσουν στη Δ/νση Χωροταξίας και στον ενδιαφερόμενο τυχόν ελλείψεις. Με την ολοκλήρωση του σταδίου αυτού αντίγραφο αποστέλλεται στο οικείο Νομαρχιακό Συμβούλιο, το οποίο διατυπώνει γνώμη εντός εξήντα (60) ημερών (προθεσμία της παρ.3β του αρ.24 του Ν.1650/1986), αφού τηρηθεί ο τύπος δημοσιότητας για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ακολούθως, η Δ/νση Χωροταξικού Σχεδιασμού συντάσσει μέσα εισήγηση προς το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΚΣΧΟΠ), το οποίο γνωμοδοτεί. Με βάση τη γνωμοδότηση αυτή η Δ/νση Χωροταξίας του ΥΠΕΧΩΔΕ συντάσσει και προωθεί το σχέδιο της υπουργικής απόφασης για υπογραφή.

Για τους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης αρμόδια γνωμοδοτικά όργανα είναι οι Εκτελεστικές Επιτροπές των Οργανισμών Αθήνας και Θεσσαλονίκης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα