Δυσαρέσκεια ΣΒΒΕ για την αδράνεια του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Προτείνεται η ανάληψη της διαχείρισης επενδυτικών προγραμμάτων από άλλα παραγωγικά υπουργεία
Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2005 16:27

Έντονη δυσαρέσκεια για τους βραδείς ρυθμούς ανταπόκρισης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη διαχείριση των επενδύσεων του μεταποιητικού αγροτικού τομέα, εκφράζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Με επιστολή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο ΣΒΒΕ εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του καθώς δεν έχει γίνει καμία ενέργεια στο θέμα της επίσπευσης των διαδικασιών λειτουργίας της γνωμοδοτικής επιτροπής για την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων του μέτρου 2.1 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη - Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου».

Όπως επισημαίνεται, το υπουργείο ανταποκρίνεται με ιδιαίτερα βραδείς ρυθμούς στη διαχείριση επενδυτικών προγραμμάτων καθώς οι σημερινοί μηχανισμοί βρίσκονται σε αδράνεια.

Στην επιστολή τονίζεται ότι ο Σύνδεσμος έχει δεχθεί διαμαρτυρίες από πολλά μέλη του της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου και εξετάζοντας σε βάθος το θέμα, προκύπτει ότι περίπου 800 επενδυτικές προτάσεις που έχουν υποβληθεί από επιχειρήσεις από τον Μάϊο του 2005, δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί.

Επιπρόσθετα, δεν έχουν ολοκληρωθεί και εκκρεμούν σε διάφορα στάδια εξαιρετικά μεγάλος αριθμός επενδυτικών προτάσεων, που είχαν εγκριθεί από το 2003.

Συγκεκριμένα, τα προβλήματα που δημιουργούνται αφορούν σε δύο μείζονες τομείς. Καταρχήν, όπως υπογραμμίζεται, έχουν ακινητοποιηθεί οι επενδύσεις της μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, που αποτελούν έναν από τους ζωτικότερους παράγοντες ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας και γενικότερα της χώρας. Επίσης, άμεσα κινδυνεύουν να απωλεσθούν τα κονδύλια τα οποία έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη - Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου».

Ο ΣΒΒΕ ζητεί να επανεξεταστεί το θέμα της διαχείρισης των επενδύσεων μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και προτείνεται η ανάληψη της διαχείρισης αυτής είτε από άλλα παραγωγικά υπουργεία, είτε από άλλους οργανισμούς ή φορείς, που έχουν αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα και εμπειρία στη διαχείριση επενδυτικών προγραμμάτων του ιδιωτικού τομέα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα