Σόιμπλε: Το ελληνικό χρέος χρήζει νέας αναδιάρθρωσης

«Το ζήτημα των capital controls συνιστά ένα οξύ πρόβλημα για την Ελλάδα»
Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2015 16:37
UPD:19:31
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Μιλώντας ενώπιον των Γερμανών βουλευτών, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε άγνοια σχετικά με τον ακριβή χρόνο επαναλειτουργίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Στην παραδοχή ότι το ελληνικό χρέος χρήζει νέας αναδιάρθρωσης προέβη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Αν και το περιθώριο για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι μικρό, είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους» υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός. 

To ελληνικό χρέος, εξήγησε χαρακτηριστικά, δεν είναι βιώσιμο εκτός εάν υπάρξει κούρεμα, το οποίο όμως απαγορεύεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι ο ίδιος δεν επιθυμούσε την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πακέτο διάσωσης. «Ήταν επιθυμία της κ. Μέρκελ» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε, δεν υπήρχε αρκετή εμπιστοσύνη στην αντικειμενικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών και για αυτό η καγκελάριος επέμενε για την συμμετοχή του ΔΝΤ. «Και είχε δίκιο» πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε.

Μιλώντας ενώπιον των Γερμανών βουλευτών, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε άγνοια σχετικά με τον ακριβή χρόνο επαναλειτουργίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

«Δεν ξέρω πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι περιορισμοί στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων δεν μπορούν να διαρκέσουν για πάντα. «Το ζήτημα των capital controls συνιστά ένα οξύ πρόβλημα για την Ελλάδα» διαμήνυσε χαρακτηριστικά.

«Εάν η Ελλάδα θέλει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της Ευρωζώνης, τότε πρέπει να εφαρμόσει μία σειρά από μεταρρυθμίσεις» εξήγησε εν συνεχεία ο Γερμανός υπουργός.

Ακόμη περιμένουμε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι η Αθήνα δεν έχει υλοποιήσει καμία δέσμευσή της.

«Άλλα προγράμματα, όπως αυτά της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, λειτούργησαν κανονικά» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.

Όσον αφορά το νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι πιο… συνεννοήσιμος από τον προκάτοχό του. «Ο νέος υπουργός πρέπει να εστιάσει στις μεταρρυθμίσεις» επανέλαβε καταλήγοντας.

Παράλληλα, μιλώντας σε συνέδριο της της Bundesbank στην Φρανκφούρτη, ο κ. Σόιμπλε επεσήμανε ότι η δεν ήταν ανταγωνιστική ελληνική οικονομία και πριν ακόμη από την κρίση, ενώ έκανε λόγο για ένα θεσμικό πλαίσιο «που δεν ανταποκρίνεται ούτε στο ελάχιστο σε αυτό μιας αναπτυγμένης οικονομίας». 

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις παραινέσεις Αμερικανών αξιωματούχων να προχωρήσει η Ευρωζώνη σε διαγραφή του ελληνικού χρέους, όπως έγινε με το γερμανικό χρέος το 1953, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι οι δύο περιπτώσεις δεν είναι συγκρίσιμες και χαρακτήρισε την σύγκριση παραπλανητική, καθώς «η κατάσταση τότε δεν αφορούσε την συμμετοχή σε μια νομισματική ένωση».

Οι Αμερικανοί δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει νομισματική ένωση, τόνισε ο κ. Σόιμπλε, και αποκάλυψε ότι πρόσφατα είπε στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου ότι η Ευρώπη θα ήταν έτοιμη να δεχθεί το Πουέρτο Ρίκο στην Ευρωζώνη, εάν οι ΗΠΑ δέχονταν την Ελλάδα στην περιοχή του δολαρίου. «Νόμιζε ότι αστειευόμουν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε το παράπονό του, για το ότι έχει στοχοποιηθεί ως πιο αυστηρός αν και προσπαθούσε πάντα να βοηθήσει, ενώ ήταν το ΔΝΤ που τον προειδοποιούσε πάντα να μην δείχνει τόση γενναιοδωρία προς την Ελλάδα, όπως ανέφερε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα