Capital controls: Mοντέλο τριήμερης εργασίας στην αγορά πληροφορικής

Μειωμένη ζήτηση - Παγωμένοι διαγωνισμοί - Αβεβαιότητα πληρωμής έργων
Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2015 16:50
EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οφειλές του Δημοσίου προς τις εταιρείες πληροφορικής για υπό υλοποίηση έργα στο πλαίσιο της Κοινωνίας της Πληροφορίας ανέρχονται στα 30 εκατ. ευρώ.

Από την έντυπη έκδοση

Της Λέττας Καλαμαρά
[email protected]

Συθέμελα κλονίζεται ο κλάδος της πληροφορικής, με τις επιχειρήσεις του χώρου να προσπαθούν να κρατηθούν όρθιες με μεγάλη δυσκολία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μοντέλο της τριήμερης εργασίας για τους υπαλλήλους των εταιρειών του χώρου αποτελεί πλέον πρόταση των ομάδων διοίκησης και σε κάποιες περιπτώσεις είναι ήδη ειλημμένη απόφαση που έχει αρχίσει να κοινοποιείται και στο ανθρώπινο δυναμικό των εταιρειών.

Oπως επισημαίνουν επιχειρηματίες του κλάδου της τεχνολογίας, οι συνέπειες της τραπεζικής αργίας και των capital controls δεν θα είναι πρόσκαιρες. Αντιθέτως θα πλήξουν βαριά τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών. Ειδικότερα, το β’ εξάμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης θεωρείται χαμένο και το ποσοστό των απωλειών προβλέπεται να είναι μεγάλο και δύσκολα αναστρέψιμο.

Ο ιδιωτικός τομέας έχει παγώσει τις όποιες τεχνολογικές επενδύσεις και στον δημόσιο τομέα δεν υπήρξε και δεν υπάρχει καμία κίνηση διεξαγωγής διαγωνισμών έργων πληροφορικής. Οσα μάλιστα από τα έργα βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, είναι αβέβαιο πότε και εάν θα αποπληρωθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα 30 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που αποτελεί οφειλές του Δημοσίου προς τις εταιρείες πληροφορικής για υπό υλοποίηση έργα στο πλαίσιο της ΚτΠ. Το ποσό αυτό αφορά προκαταβολές καθώς και ενδιάμεσες πληρωμές. Οι οφειλές αυτές συσσωρεύτηκαν και βαίνουν αυξητικές από τη στιγμή που το Δημόσιο έχει παγώσει τις πληρωμές του προς τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις.

Αγωνία για τις εξελίξεις

Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις του κλάδου συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις υπηρεσίες πληροφορικής που παρέχουν στους πελάτες τους, προσδοκώντας βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, όσοι έχουν κάποια δραστηριότητα στο εξωτερικό έχουν μια σχετικά μικρή χρηματοοικονομική αυτονομία που τους επιτρέπει να συνεχίζουν μέχρι στιγμής τουλάχιστον μέρος του επιχειρηματικού τους σχεδίου.

Συνολικά όμως και ειδικότερα στις επιχειρήσεις εντός των τειχών επικρατεί αγωνία για τις εξελίξεις, μιας και η χρηματοδότηση έργων και επενδύσεων φαντάζει ως μεγάλη προσδοκία. Η έξαρση της αβεβαιότητας και η αφερεγγυότητα της χώρας, που μεταφράζεται σε επιχειρηματική αφερεγγυότητα, έχει ωθήσει ορισμένους ξένους προμηθευτές των ελληνικών εταιρειών πληροφορικής να σκληραίνουν και σε κάποιες περιπτώσεις να αναθεωρούν τις πιστώσεις τους προς τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Οπως τονίζεται από επικεφαλής των ελληνικών εταιρειών πληροφορικής, «αυτή τη στιγμή είμαστε σε αναμονή των εξελίξεων. Ωστόσο δεν μπορούμε να περιμένουμε επί μακρόν. Στο προσεχές διάστημα θα προβούμε σε κινήσεις, που σε πρώτη φάση αφορούν τη μείωση δαπανών λόγω της μείωσης εσόδων».

Είναι πάντως γεγονός πως η πλειονότητα των εταιρειών στα ενημερωτικά τους δελτία για το 2015 έκαναν λόγο για ορατές δυσκολίες και αβέβαιο περιβάλλον, ωστόσο ήλπιζαν πως οι άσχημες προβλέψεις δεν θα επαληθεύονταν. Δυστυχώς, έπειτα από μία δύσκολη εξαετία, συμπεριλαμβανομένου και του 2014 που ήταν μια χρονιά αμυντικής τακτικής και αναδιαρθρώσεων, η οποία ωστόσο στις περισσότερες επιχειρήσεις απέδωσε θετικά, ο κλάδος της πληροφορικής προσπαθεί να επιβιώσει εκ νέου σε δυσκολότερες συνθήκες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα