ΤΕΕ: Πλήττεται ο κατασκευαστικός τομέας

Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2005 21:11

Με αποχή από την εργασία και συγκεντρώσεις στην Αθήνα και την Περιφέρεια οι διπλωματούχοι μηχανικοί της χώρας διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, όπως εκφράζεται μέσα από τον Προϋπολογισμό και ειδικότερα το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Στην κεντρική συγκέντρωση που έγινε στην Αθήνα (θέατρο Βρετάνια) ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος υπογράμμισε ότι «ο προϋπολογισμός όπως υλοποιήθηκε το 2005 και οι προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2006 θίγουν τους μηχανικούς, περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο επιστημόνων και εργαζομένων».

Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα τόνισε ότι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι (αγγίζουν τις 100.000) οδηγήθηκαν στην ανεργία, γεγονός αναμενόμενο όταν πλήττεται ο κατασκευαστικός τομέας, που υπήρξε επί σειρά ετών η «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας, που μαζί με την - συμπαρασυρόμενη από αυτόν - κατασκευαστική βιομηχανία δημιουργούσαν επί σειρά ετών το 20% του ΑΕΠ.

Ο κ. Αλαβάνος αναφερόμενος στα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί επεσήμανε ότι οι μελέτες που προκηρύχθηκαν τα τελευταία χρόνια ήσαν ελάχιστες. Ακόμη και μελέτες αναγκαίες για την ωρίμανση των έργων των ΚΠΣ -και άρα απορρόφησης των αντίστοιχων πιστώσεων- δεν συντάχθηκαν.

Παράλληλα, οι οφειλές του δημοσίου στις κατασκευαστικές υπολογίζονται στο 1 δισ. ευρώ και στις μελετητικές στα 70.000.000 ευρώ. Ο τεχνικός τομέας, εξαντλώντας τα όρια δανεισμού του, χρηματοδότησε τα έργα. Στις πλάτες του μετατέθηκε το δημόσιο έλλειμμα. Με αυτά τα δεδομένα οι συνέπειες είναι προ των πυλών: κατάρρευση.

Την ίδια ώρα η έννομη Πολιτεία απαιτεί να καταβληθούν από εργολήπτες και μελετητές οι ασφαλιστικές εισφορές, ΦΠΑ 19%, προκαταβολή φόρου και ο αναλογούν φόρος σε αυτά τα ποσά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα